Αμφίπολη: Οι σφίγγες φύλαγαν το νεκρό, όχι οι Καρυάτιδες

Την εξήγηση της ύπαρξης των δύο καρυατιδών μέσα στον τάφο της Αμφίπολης, με την παράλληλη παρουσία των Σφιγγών, προσπαθούν να δώσουν οι αρχαιολόγοι, την ώρα που συνεχίζονται οι ανασκαφές στον τύμβο Καστά.

Ο καθηγητής της Κλασσικής Αρχαιολόγίας Π. Βαλαβάνης, μιλώντας στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", διατυπώνει μια διαφορετική άποψη από αυτή που ακούσαμε για το ρόλο που έπαιζαν στο ταφικό μνημείο οι δύο κόρες, οι Καρυάτιδες, όπως ονομάστηκαν λόγω των γνωστών γλυπτών στον ιερό βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών.

Κατά τον καθηγητή δεν είχαν ρόλο “φύλακα”.

Αυτόν το ρόλο, εξηγεί ο Π. Βαλαβάνης, τον είχαν στην πρώτη είσοδο οι Σφίγγες.

Αντίθετα, λέει ο κ. Βαλαβάνης οι δύο καρυάτιδες είχαν τα χέρια τους σε γωνία 90 μοιρών προς τα πάνω, λειτουργώντας εκτός από διακοσμητικό στοιχείο και ως μέτρο στήριξης του θόλου του μνημείου.

Παράλληλα, είχαν το συμβολικό χαρακτήρα ένδειξης ζωοποιού έκφρασης του νεκρού, όπως και στην περίπτωση του Ερεχθείου στην Αθήνα.

Κατά τον καθηγητή, οι ενδείξεις που έχουμε ως σήμερα οδηγούν στο συμπέρασμα πως και τον επόμενο θάλαμο στην είσοδο του ταφικού θόλου αναμένεται να εντοπιστούν και νέα γλυπτά, αλλά πιθανότατα και όπως στους περισσότερους μακεδονικούς τάφους, ζωγραφιστός διάκοσμος.

Ως προς τον ένοικο του αρχαίου τάφου, ο κ. Βαλαβάνης αποφεύγει να αναφερθεί σε ονόματα, αλλά πιθανολογεί ότι πρόκειται για ισχυρό αλλά και πλούσιο πρόσωπο.

Για να βγάλει συμπέρασμα ως προς τον ένοικο του τάφου, τονίζει την ύπαρξη του λέοντα στην κορυφή του μνημείου που παραπέμπει σε πρόσωπο που απέδειξε την αξία του σε πόλεμο και έτσι δύσκολα θα εντοπιστούν ίχνη πως ανήκε σε γυναίκα.

Η ταυτοποίηση ενέχει πάντα μεγάλο ρίσκο, προσθέτει ούτως ή άλλως ο καθηγητής.