Αμφίπολη: Οι Καρυάτιδες δείχνουν ότι ο τάφος έχει συληθεί

Οι Καρυάτιδες που ήρθαν στο φως στον τύμβο της Αμφίπολης δημιούργησαν νέα σενάρια και υποθέσεις για το μυστήριο της Αμφίπολης και κυρίως για τον ένοικο του τάφου.

"Θα μπορούσε να είναι ο τάφος ενός ξεχωριστού στρατηγού, όπως ο Νέαρχος. Καμία σχέση με Μέγα Αλέξανδρο. Οι Καρυάτιδες είναι γνωστό αρχιτεκτονικό στοιχείο", επεσήμανε ο καθηγητής κλασικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μιχαήλ Τιβέριος, μιλώντας στο Star.

Δείτε την πρώτη τρισδιάστατη απεικόνιση του μνημείου

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο σε διαστάσεις και σε μορφή.

Μετά την αποκάλυψη των δύο Καρυάτιδων πληθαίνουν και τα ερωτήματα εάν το μνημείο έχει συληθεί από τυμβωρύχους και πότε.

Το γεγονός ότι από τις Σφίγγες λείπουν τα κεφάλια και τα φτερά είχε ήδη κάνει αρχαιολόγους, επιβλέποντες και παρατηρητές να το υποπτευτούν.

Τώρα στα στοιχεία προς αυτό την υπόθεση έρχεται να προστεθεί και η απουσία προσώπου της ανατολικής Καρυάτιδας, καθώς και οι φθορές της δυτικής. Όλα αυτά ενισχύουν τις απόψεις περί παρουσίας τυμβωρύχων στο μνημείο.

Πάντως δεν αποκλείεται ο τάφος να είναι δύο επιπέδων και να είχαν συλήσει το πρώτο επίπεδο, αλλά το δεύτερο επίπεδο να είναι ασύλητο.

Από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού, πάντως, η Γενική Γραμματέας, Λίνα Μενδώνη, εξέφρασε τη βεβαιότητά της πως η απουσία μέρους του προσώπου της μίας Καρυάτιδας οφείλεται σε γήρανση των υλικών και όχι σε αρπαγή τμημάτων των αγαλμάτων από τυμβωρύχους αρχαιοκάπηλους.

Διαβάστε επίσης:

Μετά την Αμφίπολη, επιστροφή στα Αντικύθηρα για νέα ευρήματα