Αμφίπολη: Η πλήρης αποκάλυψη του τάφου λύνει το μυστήριο

Καθώς αποκαλύπτεται ο προθάλαμος του τάφου στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, νέα στοιχεία έρχονται στο προσκήνιο για το μνημείο που ενδεχομένως να δώσουν λύση και στο μυστήριο του προσώπου που τάφηκε εκεί.

Η πρόσοψη του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης αποτελεί μία εξαιρετικά πρωτότυπη σύνθεση για την αντίστοιχη αρχιτεκτονική του τύπου του μακεδονικού τάφου, του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα.

Με τη συνέχιση της αφαίρεσης των χωμάτων, στο εσωτερικό του προθαλάμου, εμφανίστηκε κάτω από το μαρμάρινο ιωνικό επιστύλιο, ένθετη μαρμάρινη επένδυση, από ορθοστάτες, καθ όλο το μήκος των πλευρικών τοίχων. Σε απόσταση 6μ. από το άνοιγμα της εισόδου αποκαλύφθηκε το άνω μέρος μαρμάρινου διαφραγματικού τοίχου, ελλειπούς κατά τμήμα του αριστερού μέρους του. Πίσω από αυτόν διακρίνονται δύο ακόμη χώροι.

Επί του διαφραγματικού τοίχου αποκαλύπτεται, επίσης, μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο, όμοιο του αντίστοιχου του ιδίου περιβόλου. Φέρει διάκοσμο με οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες, στο ύψος του επιστυλίου των πλευρικών τοίχων, καθώς και η αρχή μιας δεύτερης εισόδου, η οποία οδηγεί στο εσωτερικό του μνημείου.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, μια μικρή οπή, στην άκρη του μαρμάρινου τοίχου, διαστάσεων 40*50, αρκετή για να χωρέσει ένας άνθρωπος αναστήματος των ρωμαϊκών χρόνων, εντείνει τις υποψίες των αρχαιολόγων πως ο τάφος έχει συληθεί από τυμβωρύχους της εποχής.

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι τυμβωρύχοι έπαιρναν από τους τάφους το χρυσό και τα κοσμήματα και δεν πείραζαν κάτι άλλο.