Αμφίπολη: Πού βρίσκονται τα κεφάλια των Σφιγγών

Οι εργασίες στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, απαιτούν όμως προσεκτικές, σχεδόν χειρουργικές κινήσεις.

Οι αρχαιολόγοι, με επικεφαλής την αρχαιόλογο Κατερίνα Περιστέρη, προχώρησαν την Παρασκευή με επικέντρωση σε στερεώσεις και συντηρήσεις κυρίως της καμάρας επάνω και δίπλα από τις Σφίγγες.

Γίνονται επίσης στερεώσεις των χρωμάτων που εντοπίστηκαν στο μαρμάρινο κιονόκρανο και στο επιστύλιο. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος της Κυριακής", όλα βαίνουν καλώς και η ομάδα των ανασκαφών ετοιμάζεται για τα επόμενά της βήματα.

Την Παρασκευή, η επικεφαλής των ερευνών Κατερίνα Περιστέρη, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν έχουν βρεθεί τα κεφάλια των Σφιγγών, είπε ότι "τα κεφάλια είναι ένθετα, άρα το πιθανότερο είναι να βρίσκονται πίσω".

Σε ό,τι αφορά τα μέχρι στιγμής ευρήματα, σημείωσε: "Ήδη έχουμε τα σκαλοπάτια, το δάπεδο και τον τοίχο σφράγισης, ο οποίος είναι πολύ στέρεος και πρέπει σιγά σιγά να τον αφαιρέσουμε και να βρούμε όλη την πρόσοψη. Οι Σφίγγες φαίνονται, η μία και το ένα μέρος της άλλης, γιατί έχουν αφαιρέσει κάποιες πέτρες στα ρωμαϊκά χρόνια και δεν μπόρεσαν να πάνε μακριά με έναν τέτοιο τοίχο σφράγισης".