Κεφαλονιά: Η επόμενη ημέρα για τους σεισμόπληκτους

Περισσότεροι από 1.000 δημότες της Κεφαλονιάς κοιμήθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο πλοίο Superfast II και άλλοι 1.300 φιλοξενήθηκαν στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Με τους σεισμολόγους να εμφανίζονται καθησυχαστικοί και να εκτιμούν ότι γνωρίζουν το ρήγμα και παρακολουθούν την αναμενόμενη μετασεισμική δραστηριότητα, το ενδιαφέρον στρέφεται στην αποκατάσταση των ζημιών και στην επόμενη ημέρα γενικότερα.

Ο δήμος Κεφαλονιάς ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σχεδόν στο σύνολο των δημόσιων κτιρίων. Παράλληλα, στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με έδρα το Αργοστόλι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για να εφαρμοστεί το σχέδιο "Ξενοκράτης" που ενεργοποιείται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα, παρών στη συγκεκριμένη σύσκεψη ήταν και ο πρωθυπουργός.

Για την ασφάλεια των παιδιών, αποφασίστηκε τα σχολεία να μείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου σε όλο το νησί.

Έχει επίσης αποκατασταθεί η κυκλοφορία στον κεντρικό δρόμο μεταξύ Αργοστολίου και Ληξουρίου, ενώ το χωριό Σουλλάροι Παλλικής φαίνεται να έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές. Σημειώνεται ότι το 50% των 300 σπιτιών που ελέγχθηκαν σε Ληξούρι και Αργοστόλι έχει κάποια ζημιά. Ακατάλληλο, μετά από ελέγχους, κρίθηκε το λύκειο στο Ληξούρι.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν επίσης τα ακατάλληλα κτίρια των Γηροκομείων Αργοστολίου και Ληξουρίου. Οι ηλικιωμένοι φιλοξενούνται στον Άγιο Γεράσιμο, όπου υπάρχουν προβλήματα με θέρμανση, ενώ το βράδυ της Τρίτης άνοιξε για φιλοξενία και το ΚΑΠΗ Αργοστολίου.

Πάντως, το θετικό είναι ότι ο καιρός στο νησί βελτιώνεται. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να σταματήσουν οι βροχοπτώσεις και να υπάρξουν μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια από το μεσημέρι της Τετάρτης και μετά. Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου η θερμοκρασία θα ανέβει κι άλλο, αν και το Σάββατο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ξεκινά νέος κύκλος βροχών.

Ο καιρός σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, στο weather.gr.