Βασιλική Θάνου: Σταματήστε τα επικριτικά σχόλια στη Δικαιοσύνη

Να σταματήσουν τα επικριτικά σχόλια κατά των ανακριτών και των εισαγγελέων που χειρίζονται την υπόθεση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ζήτησε η Βασιλική Θάνου πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι οι Μιχαλολιάκος, Παππάς, Κασιδιάρης, Λαγός, Μίχος και Παναγιώταρος "είναι μεν υπόδικοι και κατηγορούμενοι, αλλά οι αποφάσεις προφυλάκισης ή μη δεν έχουν την έννοια της αθώωσης ή της ενοχής". Πρόσθεσε ότι η έρευνα συνεχίζεται και χρειάζεται προσοχή.

"Οι κατηγορούμενοι αυτοί προκαλούν τον ελληνικό λαό", είπε για τη στάση των Κασιδιάρη, Μίχου και Παναγιώταρου.

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Βασιλική Θάνου ζήτησε και χθες να σταματήσουν οι παρεμβάσεις προς τους δύο ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

"Η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστών ανταποκρίνεται με αυταπάρνηση και ευσυνειδησία στο λειτούργημά τους, καθώς απασχολούνται και τις νυκτερινές ώρες και τις αργίες σε βάρος της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δύο ανακριτές που ασχολούνται με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι έχουν υπερβεί αδιαλείπτως τις 50 ώρες ανάκρισης. Όμως, ας το λάβουν αυτό υπόψη τους, και ιδίως οι παράγοντες της Πολιτικής και της δημοσιογραφίας που επί δύο εικοσιτετράωρα, και ενώ η ανάκριση είναι σε εξέλιξη, επιμένουν να ασκούν αρνητική κριτική και να προσπαθούν να παρέμβουν στο έργο τους", τόνισε η κ. Θάνου, και συνέχισε: "Επιμένουν να μη θέλουν να κατανοήσουν ότι σε αυτό ακριβώς συνίσταται η ανεξαρτησία και αμεροληψία του δικαστή. Δηλαδή στο ότι οφείλει να αγνοεί τις πιέσεις που ασκούνται από τα ΜΜΕ και από άλλες πλευρές, και να αποφασίζει ανεπηρέαστος, βασιζόμενος μόνο στα στοιχεία της δικογραφίας. Ο σωστός δικαστής λογοδοτεί μόνο στη συνείδηση και τον Θεό. Πρέπει να αφήσουν όλοι τους δικαστές να ασκήσουν ανεπηρέαστοι το έργο τους".

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της ΕΔΕ Μαργαρίτα Στανιώτη, στο κλείσιμο της εκδήλωσης, επεσήμανε: "Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, παρά τις αντιξοότητες κάτω από τις οποίες ασκούμε το λειτούργημά μας, διαβεβαιώνουμε όλους ότι θα εξακολουθήσουμε με αυτοθυσία, αυταπάρνηση, σθένος, αίσθημα ευθύνης και αφοσίωση στο καθήκον να υπηρετούμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, να προασπιζόμαστε τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις αρχές του κράτους δικαίου, όπως το Σύνταγμα, ο Νόμος και η συνείδησή μας επιτάσσουν, δίχως σε καμία περίπτωση να εξυπηρετούμε πολιτικές σκοπιμότητες. Να διαβεβαιώσουμε ότι έχουμε όραμα για τη Δικαιοσύνη και ότι είμαστε παρόντες για να υπερασπισθούμε αρχές και αξίες και επίσης να διαβεβαιώσουμε όλους ότι δεν υπάρχει εύφορο έδαφος στη Δικαιοσύνη για παρεμβάσεις στο έργο της".