Χάσμα μεταξύ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις κινητοποιήσεις Τρίτης και Τετάρτης

Οι αποστάσεις που κράτησε η ΓΣΕΕ από την κεντρική πολιτική γραμμή της ΑΔΕΔΥ "πάγωσαν" τις σχέσεις των δύο σωματείων.

Πέρα από την παγωμάρα, κατέστη εκ των πραγμάτων ανέφικτη η συγκρότηση απεργιακού "μετώπου" σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η συνδικαλιστική ηγεσία των δημοσίων υπαλλήλων εξέλαβε τις ανάλογες αποφάσεις του συνδικαλιστικού οργάνου της ΓΣΕΕ ως "άδειασμα" στους αγώνες της και βρέθηκε εκτεθειμένη, καθώς είχε προεξοφλήσει 24ωρη γενική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και σε όλες τις ΔΕΚΟ!

Πάντως, η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει νέο συλλαλητήριο, από τις 10:30 της Τρίτης, στην πλατεία Κλαυθμώνος, το οποίο βρίσκεται από το πρωί σε εξέλιξη. Μετά τις 11:00 της Τρίτης έκλεισε και ο σταθμός του μετρό Σύνταγμα.

Το σκεπτικό της διαφωνίας - Συνδικαλιστικά παιχνίδια

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, που συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου, αποδοκίμασε την ενέργεια αυτή.

Η Συνομοσπονδία αναμένει έως την Παρασκευή τις αποφάσεις των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών-μελών της για το είδος και το εύρος των κινητοποιήσεων που μπορούν να οργανωθούν στον ιδιωτικό τομέα και στις πρώην ΔΕΚΟ, όπου τα ποσοστά των απεργών είναι πλέον χαμηλά. "Οι προτάσεις αυτές, όπως έχει συμφωνηθεί σε συνδικαλιστικό επίπεδο, θα αποτελέσουν τη βάση για τη λήψη των επόμενων αποφάσεων της ΓΣΕΕ", διευκρίνιζαν στελέχη της Συνομοσπονδίας, μετά τη σύγκλιση του συνδικαλιστικού τους οργάνου.

Πληροφορίες του παρασκηνίου μιλούν και για αποδοκιμασία που απευθύνεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα, από τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΑΚΕ, που σχεδίαζαν την απεργιακή συμπόρευση των δύο οργανώσεων.

Οι συμμετέχοντες

Νέα 48ωρη απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών ταμείων, όπου τα συνδικάτα πραγματοποιούν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα, έχει κυρήξει η ΑΔΕΔΥ. Βασική πηγή διαμαρτυρίας είναι το καθεστώς διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ -και αφού είχαν προηγηθεί "εσωτερικές" διαβουλεύσεις- καμία συνδικαλιστική παράταξη δεν πρότεινε την κήρυξη 24ωρης απεργίας από κοινού με την ΑΔΕΔΥ.   

Λόγω της απεργίας θα υπάρξουν προβλήματα στις συναλλαγές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους. Διήμερο "λουκέτο" Τρίτη και Τετάρτη βάζουν και οι εφορίες.

Στην 48ωρη απεργία συμμετέχουν νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, στα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και τις προνοιακές δομές.

Συμμετοχή στη 48ωρη πανελλαδική απεργία, που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε για τα μέλη της και η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ).

Ο τομέας της Παιδείας

Επίσης, δάσκαλοι και καθηγητές καλύπτονται από την απεργία της ΑΔΕΔΥ, ενώ η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών έβαλε το πρώτο επίσημο "λουκέτο" σε ΑΕΙ, λόγω διαθεσιμότητας (1.349 διοικητικοί υπάλληλοι οκτώ πανεπιστημίων), ενώ λουκέτο μπήκε και στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (παράλληλα με καταλήψεις σχολών από φοιτητές), ενώ συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων.

Παράλληλα, πολλές είναι οι καταλήψεις σε σχολεία και είναι χαρακτηριστικό ότι χθες οι μαθητές κατέλαβαν 27 σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης και 12 της ανατολικής, ενώ στον νομό Πέλλας δεν λειτούργησε ένα σχολείο, στο, νομό Σερρών ένα και στον νομό Κιλκίς δύο σχολεία.