NY Times: Αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ΕΕ, θα είχε γίνει Βαϊμάρη

Τις ομοιότητες μεταξύ της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (δηλαδή της μεσοπολεμικής Γερμανίας, που κατέληξε στο ναζιστικό καθεστώς του Αδόλφου Χίτλερ) και της Ελλάδας επισημαίνει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στους New York Times ο δημοσιογράφος Ρότζερ Κόεν, τονίζοντας ωστόσο πως “η Ελλάδα δεν είναι Βαϊμάρη”.

Γιατί όμως δεν είναι η Ελλάδα Βαϊμάρη; Σύμφωνα με τον Κόεν, η διαφορά είναι ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Ελάχιστα αμφιβάλλω ότι αν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης [...] θα είχε κατρακυλήσει στην καταστροφή μέχρι τώρα, περίπου όπως η ταπεινωμένη Γερμανία μετά το 1918. Η Ευρώπη έχει υπάρξει ο προστάτης της Ελλάδας ακόμα και ενώ το ευρώ έχει υπάρξει ο βασανιστής της”, σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Ο Κόεν παρατηρεί πως η Χρυσή Αυγή έχει μετατραπεί από ασήμαντη και περιθωριακή οργάνωση το 2009 σε τρίτη πολιτική δύναμη σήμερα, κι έτσι “αν η πιο οξεία φάση της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας έχει περάσει, η πιο οξεία φάση της πολιτικής κρίσης έρχεται”.

Ο αρθρογράφος προειδοποιεί ότι αν η τρόικα ζητήσει περαιτέρω περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις κατά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, “μπορεί να σπρώξει την Ελλάδα στο γκρεμό”.

“Μέσω της Ευρώπης, η Γερμανία ανένηψε. Μέσω της Ευρώπης, η Ελλάδα σώθηκε από τη μοίρα της Βαϊμάρης. Σε μία περίοδο που η μικροπρέπεια κυριαρχεί στις απόψεις για την ΕΕ και είναι διαδεδομένη η υπόθεση ότι ο ειρηνευτικός ρόλος της Ένωσης έχει τελειώσει, είναι κρίσιμο να θυμόμαστε ότι η Ένωση είναι το πιο σίγουρο καταφύγιο της Ευρώπης ενάντια στις πιο σκοτεινές ώρες”, καταλήγει το άρθρο.