Γ. Χουλιάρας: Απρόβλεπτοι και περίεργοι οι σεισμοί στην Αμφίκλεια

Για μία δραστηριότητα η οποία παρατείνεται μέχρι και αυτή τη στιγμή, αρχής γενομένης από τις 7 Αυγούστου, μιλάει ο ερευνητής σεισμολόγος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει: “Από τις 7 Αυγούστου παρουσιάζεται μία περίεργη μετασεισμική ακολουθία. Είχαμε ένα τότε 5.1 που μετρήθηκε τελικά 5.2, 5.3 Ρίχτερ και στη συνέχεια μία επίσης ισχυρή δόνηση της τάξεως των 4.9 βαθμών”.

Ο κύριος Χουλιάρας μιλάει για μία εξέλιξη, η οποία δεν είναι ομαλή. “Περιμέναμε ότι με μερικούς τεσσάρηδες θα είχε εξομαλυνθεί ήδη η κατάσταση. Μετά από 7 εβδομάδες όμως, η συνεχίζει να πλήττεται από ισχυρούς σεισμούς. Δεν σας κρύβω, ότι με ανησυχεί η συνεχής καταπόνηση των κτιρίων από τις διαρκείς σεισμικές δονήσεις. Την τελευταία φορά είχαμε γύρω στα 500 σπίτια δηλωμένα με αρκετά σημαντικές ζημιές”, σημειώνει ο σεισμολόγος.

Συμπληρώνει μάλιστα, ότι η εξέλιξη του φαινομένου είναι απρόβλεπτη. “Πρέπει να της δώσουμε χρόνο και να είμαστε ψύχραιμοι. Δεν έχει τελειώσει ακόμη η ακολουθία, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη. Όπως φαίνεται είχε συσσωρευτεί μία μεγάλη ποσότητα ενέργειας για να συνεχίζει η εκδήλωση του φαινομένου”, καταλήγει ο κύριος Χουλιάρας.

Διαβάστε επίσης: Σεισμός χτύπησε τη Φθιώτιδα

Διαβάστε επίσης: Τι λέει ο δήμαρχος Αμφίκλειας για το σεισμό στην περιοχή