Έψαχνε την οικογένειά του που κάηκε σε πυρκαγιά και βρέθηκε κρατούμενος

Η εναγώνια αναζήτηση των δυο παιδιών και της γυναίκας του, οι οποίοι κάηκαν στην Πυρκαγιά της Σάμου πριν από περίπου ενάμισι μήνα τον οδήγησε στα χέρια της αστυνομίας.

Κι αυτό γιατί οι αστυνομικές αρχές αμφισβήτησαν την ιδιότητά του ως πρόσφυγα. Ο λόγος για τον Παλαιστίνιο από τη Συρία, Ουασίμ Αμπουνάχι.

Η οικογένεια του κατάφερε να φύγει μακριά από τον πόλεμο στη Συρία, βρίσκοντας τραγικό θάνατο στην φωτιά της Σάμου.

Την περασμένη Παρασκευή ο Ουασίμ Αμπουνάχι βρήκε καμμένα στη Σάμο τα δύο του παιδιά, τον Ουντάι, τριών ετών, και την Λαϊάλ, εννέα μηνών, και τη σύζυγό του Λαμίς Αμπουνάχι, τριάντα ετών, από πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο νησί.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ενώ η μητέρα και τα παιδιά αγνοούνταν, και ο πατέρας ζητούσε απεγνωσμένα τη συνδρομή των αρχών για την ανεύρεσή τους, η αστυνομία επέλεξε να τον συλλάβει και να τον υποβάλει σε καθεστώς κράτησης αδιαφορώντας για την αδιαμφισβήτητη ιδιότητά του ως πρόσφυγα, αλλά και για το γεγονός της εξαφάνισης της συζύγου και των παιδιών του.

Η συγκεκριμένη υπόθεση ήρθε στο φως όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Βασιλική Κατριβάνου και Δημήτρης Τσουκαλάς, εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι “θυσιάζει αθώες ζωές μικρών παιδιών και νέων γυναικών φοβούμενη μην... παρεξηγηθεί από την ακροδεξιά ισχυρή συνιστώσα της, εάν εφαρμόσει τις διεθνείς συμβάσεις που διέπουν το καθεστώς των προσφύγων”.

Ακολούθησε διάβημα των τριών βουλευτών προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, με στόχο την υποστήριξη του Ουασίμ Αμπουνάχι, τόσο ως προς την μέριμνα για την κατά το δυνατόν ταχύτερη διεκπεραίωση της επώδυνης διαδικασίας ταυτοποίησης των θανόντων μελών της οικογένειάς του, όσο και ως προς την πλαισίωσή του και την περαιτέρω υποστήριξη του αιτήματός του να μεταβεί στη Σουηδία όπου διαμένουν άλλα μέλη της οικογένειάς του που θα τον στηρίξουν σε αυτή την τραγική στιγμή της ζωής του.