Le Monde: Έρχονται σεισμοί χωρίς προηγούμενο στην Ελλάδα

Ο τίτλος ανατριχιαστικός ενώ αυτά που δημοσιεύονται ακόμη πιο ανατριχιαστικά.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde δημοσιεύει σε άρθρο της με τίτλο "Des Seismes Sans Precedent Historique Sont Possibles En Europe" (Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη) τις μελέτες 50 επιστημόνων οι οποίοι προβλέπουν ότι στην Ελλάδα και χώρες όπως: η Ιταλία, η Τουρκία και η Κύπρος "κάθονται" σε ένα έδαφος που κοχλάζει από κάτω και είναι πολύ πιθανόν να δουν ισχυρότατους σεισμούς με ένταση που ενδέχεται να φτάσει και τα 9 Ρίχτερ.

Οι αναφορές των 50 επιστημόνων βασίζονται σε μελέτες και χάρτες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe).

Είναι η πρώτη φορά που οι περιοχές χαρτογραφούνται σεισμικά με τόση ακρίβεια.

Σεισμοί έντασης 9 Ρίχτερ θα έχουν συνέπειες αντίστοιχες με τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε τη Φουκουσίμα το 2011.

Στο "κόκκινο" είναι περιοχές όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Πάτρα, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Ήπειρος αλλά και μεγάλο τμήμα του Κορινθιακού κόλπου.

Σε ακόμη πιο επικίνδυνη ζώνη είναι περιοχές της Τουρκίας.

Η επιστημονική ομάδα του προγράμματος SHARE, το οποίο κόστισε 4,1 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέγραψε τα ιστορικά δεδομένα των σεισμών των τελευταίων τριάντα ετών.

Ο νέος αυτός λεπτομερής τρόπος χαρτογράφησης προβλέπει την ένταση ενδεχόμενων δονήσεων. Οι πιθανότητες αγγίζουν το 10% για τα επόμενα πενήντα χρόνια και με πιθανότητα 5% μέσα στους επόμενους πέντε αιώνες.

Στόχος των επιστημόνων είναι βελτίωση των σεισμικών μελλοντικών ευρωπαϊκών κανόνων.

Διαβάστε τι λέει στο news.gr για το θέμα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας