Ραγδαία αύξηση των Ελλήνων εφήβων καπνιστών

Ραγδαία αύξηση των εφήβων καπνιστών αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η εργασία του καθηγητή στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννη Θεοδωράκη καταδεικνύει το πρόβλημα.

Ο κ. Θεοδωράκης επιβεβαιώνει την υπόθεση ότι θετικές στάσεις προς την άσκηση συνδέονται με αρνητικές στάσεις προς το κάπνισμα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η επιρροή για το κάπνισμα προέρχεται είτε από τους γονείς και το συγγενικό περιβάλλον, είτε από φίλους ή συνομηλίκους. Η χρήση του τσιγάρου, στις ηλικίες αυτές, σχετίζεται και με πολλές άλλες ανθυγιεινές συνήθειες.

Η έρευνα έγινε σε μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων και λυκείων της χώρας.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά των μαθητών και μαθητριών που καπνίζουν είναι 6,6% και 5% αντίστοιχα στο γυμνάσιο και αυξάνονται δραματικά στο λύκειο - δηλαδή φτάνουν στο 23,5% και 22,2% αντίστοιχα.

Επιπλέον, οι μαθητές που είναι πιο επιρρεπείς προς το κάπνισμα είναι αναλόγως πιο αρνητικοί προς την άσκηση και τα σπορ, την υγιεινή διατροφή και πιο θετικοί προς τη βία στα γήπεδα και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Η άσκηση, διευκρινίζει ο κ. Θεοδωράκης, βοηθάει τα άτομα να παραμένουν αρνητικά στην απόκτηση μιας κακής συνήθειας, όπως είναι το κάπνισμα. Γενικότερα, προσθέτει, οι διαδικασίες διαμόρφωσης ή αλλαγής στάσεων σε θέματα υγείας - μεταξύ των οποίων η χρήση ναρκωτικών ουσιών, το αλκοόλ, η κακή διατροφή, η αποχή από την άσκηση, η βίαιη συμπεριφορά και το κάπνισμα - έχουν κοινά σημεία ή ακολουθούν παράλληλες πορείες.

Καθώς η ενημέρωση και η πληροφόρηση παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των στάσεων των ατόμων, ο αγώνας της ενημέρωσης και της επιμόρφωσης, ιδίως στο νεαρό πληθυσμό, για τα αρνητικά του καπνίσματος και τα θετικά της άσκησης, είναι μια καλή στρατηγική προσέγγισης του ζητήματος, εξηγεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.