Ποιους δεν αγγίζει ο Συνήγορος του Πολίτη

Από τη Χρύσα Τσιώτση

Πολλές φορές έχουμε ακούσει να γίνεται λόγος για τις ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη. Λίγοι όμως από εμάς έχουμε κατανοήσει τη λειτουργία ή τις αρμοδιότητες αυτών των αρχών, όπως του Συνηγόρου του Πολίτη ώστε να μπορούμε να κάνουμε άμεση χρήση των υπηρεσιών τους, όταν παραστεί ανάγκη.

Ας δούμε λοιπόν τί ελέγχεται και τι όχι από τον Συνήγορο του Πολίτη:

Ο  Συνήγορος του Πολίτη είναι μία ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή που ελέγχει Υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως Υπουργεία, Εφορίες, Πολεοδομίες και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης, ελέγχει  Ο.Τ.Α. (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης),  Ν.Π.Δ.Δ. (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου), όπως Ασφαλιστικά Ταμεία, Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, Κρατικά Ν.Π.Ι.Δ,. Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ)

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι  από τον Συνήγορο του Πολίτη δεν ελέγχονται:

• οι Υπουργοί και Υφυπουργοί για τη νομοθετική πρωτοβουλία τους, τα Θρησκευτικά Νομικά πρόσωπα, οι Δικαστικές, Εισαγγελικές αρχές και οι διοικητικές τους υπηρεσίες

Ωστόσο, ελέγχονται δημόσιες υπηρεσίες που τελούν υπό εισαγγελική εποπτεία, όπως φυλακές, ληξιαρχεία, υποθηκοφυλακεία.

Επίσης, δεν ελέγχονται οι Στρατιωτικές υπηρεσίες, αλλά μόνο για θέματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας. Δεν ελέγχεται επίσης, το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά μόνο για την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), οι Ανεξάρτητες Αρχές, μόνο ως προς την βασική  λειτουργία τους, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, η Βουλή, για οποιοδήποτε θέμα.

Εκτός από τα Θρησκευτικά Νομικά πρόσωπα και τις Δικαστικές και Εισαγγελικές αρχές, ο Συνήγορος του Πολίτη ελέγχει τους παραπάνω φορείς ως εργοδότες, όταν ο εργαζόμενος σε αυτούς τους φορείς, αντιμετωπίζει δυσμενή μεταχείριση λόγω φύλου ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού.

Για τις αντίστοιχες περιπτώσεις διακρίσεων του ιδιωτικού τομέα, αρμόδια είναι η Επιτροπή Ίσης Μεταχείρισης, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πρέπει επίσης, να λάβουμε υπόψη ότι ο Συνήγορος του Πολίτη δεν παρεμβαίνει σε διαφορές μεταξύ ιδιωτών, όπως:

• οι διαφορές μεταξύ ενοικιαστών-ιδιοκτητών ακινήτων

• οι διαφορές ενοίκων πολυκατοικίας, όπως ο καταμερισμός δαπανών κοινοχρήστων, η μη τήρηση κανονισμού πολυκατοικίας κ.λπ.,

• η μη καταβολή μισθωμάτων από το Δημόσιο

• οι κληρονομικές διαφορές

Κατ΄ εξαίρεση, ο Συνήγορος του Πολίτη μπορεί να ελέγξει και τη συμπεριφορά ιδιωτών ή/και ιδιωτικών οργανισμών/ νομικών προσώπων όταν:

• Προσβάλλεται δικαίωμα παιδιού.

• Όταν εργαζόμενος  στον ιδιωτικό τομέα υφίσταται δυσμενή μεταχείριση λόγω φύλου ή/και οικογενειακής κατάστασης. Επιλαμβάνεται, επίσης, υποθέσεων όταν υφίσταται πρόβλημα σεξουαλικής παρενόχλησης ή/και προσβλητικής συμπεριφορά στον χώρο εργασίας και σχετίζεται με το φύλο του εργαζομένου.

*Η Χρύσα Τσιώτση είναι δικηγόρος, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δίκαιο του Internet και την τηλεπικοινωνιών (LL.M in Information Technology and Telecommunications Law, University of Strathclyde-Glasgow-U.K).