Οι Έλληνες έγιναν από αντιαμερικάνοι… φιλοαμερικανοί !

“Στροφή” προς τις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται πως κάνει η ελληνική κοινωνία, αντιδρώντας στις επιβαλλόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση λιτότητα, καθώς σε δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό του “Βήματος της Κυριακής” το ποσοστό των ερωτηθέντων που δηλώνουν “φιλοαμερικανοί” είναι υψηλότερο από ποτέ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, η κοινή γνώμη φαίνεται να εγκαταλείπει τον αντιαμερικανισμό και να θεωρεί ταυτόχρονα ότι οι ευκαιρίες για επενδύσεις θα έρθουν αυτή τη φορά από τις ΗΠΑ και από την Κίνα και όχι από τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Ενώ ως και πριν από λίγα χρόνια οι Έλληνες θεωρούσαν ότι οι καλύτεροι φίλοι της Ελλάδας ήταν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, στη δημοσκόπηση υποστηρίζουν πλέον ότι αν υπάρχουν χώρες που μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα αυτές είναι η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ, αλλά και η Γαλλία, η οποία όμως εμφανίζει σημαντική κάμψη ως προς τις θετικές γνώμες.

Ωστόσο, η Γαλλία εξακολουθεί να θεωρείται η πιο φιλική προς την Ελλάδα χώρα, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες θετικές γνώμες (72%) και ακολουθούν η Ρωσία (68%), η Κίνα (60,1%) και οι ΗΠΑ (56,5%).

Στην ερώτηση αν η προεδρία Ομπάμα έχει ωφελήσει την Ελλάδα, το 71,6% δηλώνει πως ούτε ζημίωσε ούτε ωφέλησε τη χώρα, ενώ μόνο το 15,1% εκτιμά ότι η προεδρία Ομπάμα έχει κάνει καλό στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι ο Μπαράκ Ομπάμα συγκεντρώνει ασυνήθιστα ποσοστά θετικών απόψεων σε σχέση με όλους τους προκατόχους του. Όταν ερωτώνται όμως οι πολίτες πώς πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ελλάδα, η πλειοψηφία (54,7%) απαντά “κατά περίπτωση, ανάλογα με τα συμφέροντά τους”.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις που δίνουν οι Έλληνες όταν καλούνται να κατατάξουν τον εαυτό τους μεταξύ των χαρακτηρισμών “φιλοαμερικανός” ή “αντιαμερικανός”. Για πρώτη φορά το 46,7% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση εμφανίζεται να τείνει προς τον φιλοαμερικανισμό, ένα ποσοστό που ποτέ δεν ξεπέρασε το 38% στην Ελλάδα.