Σε πύρινο κλοιό η Σάμος

Ανεξέλεγκτη μαίνεται μέχρι αυτή την ώρα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής. Η φωτιά καίει σε δύσβατο δασικό σημείο και η επιχείρηση κατάσβεσης της μπορούσε να γίνει μόνον από αέρος.

Άμεσα επιχείρησαν δύο αεροσκάφη και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο, ενώ μετά τις 7 το απόγευμα στο έργο της κατάσβεσης πήραν μέρος δυο ακόμη πυροσβεστικά αεροσκάφη, από την Ελευσίνα Αττικής.

Στην περιοχή έσπευσαν από την πρώτη στιγμή ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και όλα τα εθελοντικά κλιμάκια, ωστόσο δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν στη φωτιά, εκτός από ένα μικτό πεζοπόρο κλιμάκιο, αποτελούμενο από πυροσβέστες και εθελοντές, το οποίο προσπάθησε να περιορίσει το μέτωπο, που κατευθύνονταν προς το φερώνυμο Μοναστήρι.

Από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στην περιοχή ο Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος και πλήθος ιερέων ενώ, για προληπτικούς λόγους, ζητήθηκε να εκκενωθεί το μοναστήρι από τις μοναχές που κατοικούν σε αυτό και να απομακρυνθούν οι εικόνες που φυλάσσονται εκεί.

Αυτήν την ώρα- και ενώ έχουν σταματήσει λόγω της νύκτας να επιχειρούν τα αεροσκάφη-  η φωτιά έχει επεκταθεί σε τρία μέτωπα και είναι άγνωστο μέχρι που μπορεί να φθάσει.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη Σαμιακή Γνώμη, υπάρχει μεγάλη ανησυχία αφού υπάρχει η πληροφορία πως η αιτία της πυρκαγιάς μπορεί να είναι 4 λαθρομετανάστες που είχαν στείλει μέσω του αριθμού 112 χθες στις 9 το βράδυ σήμα κινδύνου (SOS) και ανέφεραν το στίγμα τους που ήταν σε αυτό το σημείο!

Οι 4 λαθρομετανάστες είπαν πως θα ανάψουν φωτιά ώστε να τους εντοπίσουν, αλλά παρόλο που είχε σημάνει συναγερμός σε στρατό, πυροσβεστική, αστυνομία και λιμενικό σώμα τελικά δεν φάνηκε πουθενά ένδειξη καπνού, παρά μόνο σήμερα το μεσημέρι 16 ώρες μετά!

Νωρίτερα το απόγευμα  εντοπίστηκαν 2 από τους λαθρομετανάστες, δύο άντρες, κοντά στο μέτωπο της φωτιάς .

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συλληφθέντων άλλη μια γυναίκα και ένα παιδίείναι κοντά στη φωτιά και ήδη αναζητούνται από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, προκειμένου να εντοπιστούν διότι κινδυνεύει η ζωή τους!

Είναι πολύ πιθανόν αυτοί οι άνθρωποι να έχουν εγκλωβιστοί σε εξαιρετικά δύσβατο σημείο και να μην μπορούν να τους εντοπίσουν, παρόλο που έχουν γίνει προσπάθειες ακόμη και από θαλάσσης, με σκάφη του λιμενικού.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί πως αύριο, Δευτέρα, προβλέπεται πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε:

-Περιφέρεια Αττικής
-Νησιά του Βορείου Αιγαίου και ειδικότερα στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία
-Λασίθι και Ηράκλειο Κρήτης
-Νησιά των Κυκλάδων και
-Νότια Εύβοια.