Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα σε πηγάδι του Κεραμεικού

Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία έμειναν ανέπαφα από το ταξίδι τους στους αιώνες, βρέθηκαν μέσα σε πηγάδι της κλασικής εποχής στον Κεραμεικό.

Πρόκειται για δύο κεφαλές νεαρών Ρωμαίων, τις οποίες έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Υπεύθυνος των ερευνών ήτν η αρχαιολόγος Γιούτα Στρότσεκ, για λογαριασμό του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, μετά από άδεια που ζήτησε και έλαβε από τη Γ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων για να προχωρήσει στον καθαρισμό του πηγαδιού.

Όπως αναφέρει το vima.gr, τα δύο ευρύματα διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση, παρά το γεγονός ότι τα σημάδια του χρόνου.

Πάντως, οι πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, αναφέρουν ότι τα μαλλιά τους είναι χτενισμένα σαν της Σαλονίνας, συζύγου του αυτοκράτορα Γαλλινού και μητέρας του Βαλεριανού που απεικονίζεται μάλιστα και σε νομίσματα της εποχής. Η κυρία Στρότσεκ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, αναφέρει ότι ανήκαν σε μία επιφανή οικογένεια και επιπλέον ότι τα αγάλματά τους είχαν στηθεί μαζί, κάτι το οποίο πρέπει να συνέβη κάπου ανάμεσα στο 253-268 μ.Χ..

Σε ό, τι αφορά στο πηγάδι αυτό καθ' αυτό, εντυπωσιάζει αφού είναι πετρόχτιστο και επενδεδυμένο με υδραυλικό ασβεστοκονίαμα εξαιρετικής ποιότητας. Αλλωστε έμεινε σε χρήση περί τα 800 χρόνια (5ος π.Χ. – 6ος μ.Χ).