Συνήγορος καταναλωτή: Nα σταματήσει η διακοπή παροχής ρεύματος

Την επανασύνδεση της παροχής ρεύματος σε καταναλωτές, οι οποίοι αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ, ζητάει με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Συνήγορος του Καταναλωτή. Στο ίδιο κείμενο γίνεται λόγος και για τη ρύθμιση των οφειλών με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις με δεδομένο ότι οι περισσότεροι καταναλωτές βρίσκονται σε δυσχερή οικονομικά θέση και αδυνατούν να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς την εταιρεία.

Αναλυτικά το κείμενο του Συνηγόρου:

H Ανεξάρτητη Αρχή “Συνήγορος του Καταναλωτή” έχει γίνει αποδέκτης προφορικών και γραπτών αναφορών από καταναλωτές σχετικά µε τη διακοπή ηλεκτροδότησης της οικίας και της επιχείρησης τους λόγω αδυναµίας αποπληρωµής των συσσωρευµένων ληξιπρόθεσµων οφειλών τους.

Η επίλυση των σχετικών διαφορών πολλές φορές και παρά τις σχετικές έγγραφες συστάσεις της Αρχής µας, δεν καθίσταται εφικτή καθώς η εταιρεία ∆ΕΗ Α.Ε. είτε προτείνει το διακανονισµό καταβολής των οφειλών σε ιδιαίτερα σύντοµη, σε σχέση µε το σύνολο της οφειλής και την οικονοµική δυνατότητα του καταναλωτή, χρονική περίοδο είτε απορρίπτει τον µακρόχρονο διακανονισµό των οφειλών λόγω προηγούµενης παραβίασης των µετρητικών διατάξεων ή αθέτησης σχετικών διακανονισµών από τους καταναλωτές.

Η Αρχή µας, έχοντας υπόψη τα ανωτέρω καθώς και το γράµµα και το πνεύµα των σχετικών κανονιστικών ρυθµίσεων της Πολιτείας και της κείµενης νοµοθεσίας και µε σκοπό τη διασφάλιση της συνεχούς παροχής ηλεκτρικού ρεύµατος, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση της προστασίας του δικαιώµατος της προσωπικότητας (άρθρο 2 παρ. 1 Σ, 57 ΑΚ), µε σχετικό έγγραφο προς την εταιρεία ∆ΕΗ Α.Ε. και κοινοποίηση σε όλους τους αρµόδιους φορείς απευθύνει και πάλι έκκληση :

-για την άµεση επανασύνδεση και ρύθµιση των οφειλών των Ευάλωτων Πελατών σε χαµηλόποσες µηνιαίες δόσεις, ίσες κατ' ανώτατο όριο µε το 50% της αξίας της συνήθους κατανάλωσης, τόσο των ενταγµένων στο Κοινωνικό Τιµολόγιο Πελατών (οι οποίοι εντάσσονται αυτοµάτως στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών), όσο και όσων τελούν υπό ένταξη στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών καθώς και

-για την άµεση επανασύνδεση και ανάλογη ρύθµιση των οφειλών σε µακρόχρονες, χαµηλόποσες µηνιαίες δόσεις, των Οικιακών και µη Πελατών που δεν πληρούν τις προύποθέσεις ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών αλλά τελούν σε οικονοµική αδυναµία και έχουν υποστεί δραµατική µείωση των εισοδηµάτων τους.

Επιπλέον, καλεί τους καταναλωτές να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υποβολή αίτησης ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών στην ιστοσελίδα της ∆Ε∆∆ΗΕ Α.Ε.