Spiegel: Η καλύτερη Ελληνίδα μαθήτρια επιλέγει γερμανικό πανεπιστήμιο

Στην “πρώτη των πρώτων” στις φετινές Πανελλαδικές, την Αλεξία Παπαϊωάννου που συγκέντρωσε 19.729 μόρια, αφιερώνει εκτενές άρθρο του το γερμανικο περιοδικό Spiegel στην ιστοσελίδα του, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι επέλεξε να μη συνεχίσει τις σπουδές της στην Ελλάδα, αλλά στη Γερμανία.

“Για τα τοπικά ΜΜΕ, η απόφαση της Αλεξίας να προτιμήσει τη Γερμανία παρά την Ελλάδα στέλνει ένα προφανές μήνυμα: Η ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία αποτυγχάνει να κρατήσει τους πιο έξυπνους και ταλαντούχους ανθρώπους. Προσθέτει αλάτι στην πληγή το γεγονός ότι η απώλειά τους είναι κέρδος για τη Γερμανία, τη χώρα που πολλοί στην Ελλάδα κατηγορούν για τα σκληρά μέτρα λιτότητας από τα οποία υποφέρει τα τελευταία χρόνια”, παρατηρεί το Spiegel, αναφέροντας κάποια θέματα ελληνικών εφημερίδων.

“Για να είμαι ειλικρινής, εξεπλάγην από την προσοχή των ΜΜΕ”, δηλώνει στο Spiegel Online η Αλεξία Παπαϊωάννου, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως οι λόγοι της απόφασής της είναι καθαρά προσωπικοί. “Μιλάω ήδη γερμανικά, φοίτησα σε γερμανικό ιδιωτικό σχολείο και ανυπομονώ να ζήσω την εμπειρία της φοίτησης στο εξωτερικό. Αγαπώ τη Γερμανία και έχω πολλούς φίλους εκεί”, εξηγεί.

Παραδέχεται ωστόσο πως στην απόφασή της έπαιξε ρόλο και το ανησυχητικό ποσοστό της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα. “Μέχρι πέρυσι έτεινα προς την παραμονή μου στην Ελλάδα, αλλά μετά άρχισα να το ξανασκέφτομαι. Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι της ηλικίας μου, ανησυχώ για την κρίση και για το τι σημαίνει για το μέλλον μας”, επισημαίνει.

Όμως η Αλεξία δε λέει αντίο για πάντα στην Ελλάδα. “Θέλω να επιστρέψω στην Ελλάδα μια μέρα”, τονίζει. “Δεν είμαι σίγουρη για το πότε, αλλά θέλω να επιστρέψω και να προσφέρω ό,τι μπορώ στη χώρα μου”.