ΕΟΠΥΥ: Πρόβλημα έχουν όσοι χρειάζονται οξυγονοθεραπεία

Στους ασθενείς που χρήζουν κατ' οίκον οξυγονοθεραπείας και την έγκριση για τα προβλήματα ως προς την έγκριση της δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ, αναφέρεται σε παρέμβαση που απηύθυνε ο βουλευτής Ηρακλείου  της Ν.Δ., Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο.
 
Σύμφωνα με έγγραφο του ΕΟΠΥΥ, οξυγονοθεραπεία χρήζουν οι ασθενείς που έχουν κορεσμό οξυγόνου (satO2 < 88%) στην ηρεμία ή τη βάδιση (κόπωση) ή στη διάρκεια του ύπνου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση οξυγονοθεραπείας αποτελεί ο ασθενής να έχει χαμηλό οξυγόνο σε μία από τις τρεις προαναφερόμενες συνθήκες.

Αντίστοιχα, αέρια αίματος λαμβάνονται μόνο σε συνθήκη ηρεμίας, ενώ στις συνθήκες βάδισης ή ύπνου γίνεται οξυμετρία.

Σημειώνεται ότι έχουν σημειωθεί έντονα προβλήματα κατά τη χορήγηση συστημάτων οξυγονοθεραπείας σε ασθενείς κατά τον αρμόδιο ελεγκτή ιατρό του ΕΟΠΥΥ. Αυτό συμβαίνει επειδή ζητείται υποχρεωτικά η συμπλήρωση όλων των πεδίων ιατρικής γνωμάτευσης προκειμένου να εγκριθεί η θεραπεία.

"Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που έχουν πάθηση που χρειάζεται αέρια αίματος στην ηρεμία μόνο, ή/και στην κόπωση ή και στον ύπνο. Ουσιαστικά, όλες οι γνωματεύσεις οξυγονοθεραπείας χρειάζεται να αποδεικνύουν χαμηλό ποσοστό οξυγόνου πρωταρχικά στο αίμα ασθενών σε ηρεμία. Αν δεν υπάρχει χαμηλό ποσοστό σε ηρεμία τότε ελέγχεται σε δεύτερη φάση, το ενδεχόμενο να παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό οξυγόνου σε κόπωση ή και στον ύπνο", σημειώνει ο κ. Αυγενάκης.
 
Αν σε μία ή και στις δύο τελευταίες περιπτώσεις ελέγχου παρουσιάζεται χαμηλό ποσοστό οξυγόνου, τότε συντρέχει λόγος λήψης οξυγονοθεραπείας. Επομένως, χρειάζεται να υπάρχει επισήμως στη γνωμάτευση τα στοιχεία από τον έλεγχο σε συνθήκες ηρεμίας και στοιχεία τουλάχιστον ελέγχου σε συνθήκες κόπωσης ή ύπνου ανάλογα, με τα προηγούμενα αποτελέσματα ελέγχου και όχι συμπλήρωση όλων των πεδίων υποχρεωτικά.
 
"Ασθενείς που δεν είναι σε θέση να υποβληθούν σε όλες τις εξετάσεις λόγω της ανωτέρω εγκυκλίου να μην μπορούν να λάβουν τα χρήματα για τις θεραπείες τους από τον ΕΟΠΥΥ", υπογραμμίζει ο βουλευτής.