Λιγότεροι κατά 13.000 οι καθηγητές τη νέα σχολική χρονιά

 
Λιγότεροι κατά 13.000 θα είναι από τη νέα σχολική χρονιά οι εκπαιδευτικοί των δημόσιων σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η περικοπές που έρχονται στις προσλήψεις αναπληρωτών σε συνδυασμό με τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις είναι δύο από τα βασικά αίτια για τη δημιουργία αυτού του κενού στην εκπαίδευση. 

Σημειώνεται οτι περί τους 6.000 θα βγουν φέτος στη σύνταξη, ενώ οι 7.000 είναι αναπληρωτές που φέτος δε θα προσληφθούν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα  "Έθνος", πέρα από τους εκπαιδευτικούς θα μείνουν εκτός και αρκετοί μόνιμοι, οι οποίοι θα μετατεθούν υποχρεωτικά σύμφωνα με το νέο νόμο, σε υπηρεσίες που υπάρχει ανάγκη, με αποτέλεσμα αρκετοί δάσκαλοι και καθηγητές να προτιμήσουν να παραιτηθούν, αφού δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν κυρίως οι καθηγητές και λιγότεροι οι δάσκαλοι, οι οποίοι δεν θα έχουν μεγάλες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς καθώς δεν θα αυξηθεί το ωράριό τους και τα όποια κενά προκύψουν θα καλυφθούν με αναπληρωτές της δευτεροβάθμιας. 

Επίσης, φέτος θα γίνουν και 900 μετατάξεις από τη δευτεροβάθμια προς την πρωτοβάθμια. Σήμερα οι καθηγητές είναι 87.000, ενώ τη νέα σχολική χρονιά αναμένεται να μειωθούν φτάνοντας τις 80.000.