“Ευχαριστούμε για την πληροφορία, αλλά θα φέρει πίσω όσους αυτοκτόνησαν;”

Την εκτίμηση ότι οι δρόμοι της Αθήνας γέμισαν με οργή για την παραδοχή του ΔΝΤ ότι έκανε λάθος στο πρώτο μνημόνιο, κάνει το Reuters. Πλέον το πρακτορείο εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει ένα ισχυρό "διαπραγματευτικό χαρτί".

"Η οργή ήταν διάχυτη στους δρόμους της Αθήνας, όπου η συνταγή λιτότητας ΕΕ-ΔΝΤ, εσφαλμένη, όπως δηλώνει τώρα το Ταμείο, έχει αφήσει πίσω της σειρές ολόκληρες κλειστών καταστημάτων και ανθρώπων που ψάχνουν στα σκουπίδια", αναφέρει το πρακτορείο, σχολιάζοντας δηλώσεις του 59χρονου Απόστολου Τρικαλινού, πατέρα δύο παιδιών και σήμερα ρακοσυλλέκτη, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά: "Αλήθεια; Ευχαριστούμε για την πληροφορία, αλλά δεν μπορούμε να σας συγχωρήσουμε.. Ας μην κοροϊδευόμαστε: δεν θα μας δώσουν τίποτα πίσω... Λυπάμαι για όλους αυτούς που αυτοκτόνησαν εξαιτίας της λιτότητας. Ποιος θα τους φέρει τώρα πίσω;".

Το Reuters επισημαίνει ότι δικαιωμένη εμφανίζεται η πολιτική τάξη της Ελλάδας, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις πολιτικών όπως του κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος υποστήριξε από το Ελσίνκι ότι η παραδοχή του λάθους δικαιώνει τις θέσεις που είχε εκφράσει,..

Αλλωστε, "στους διαδρόμους εξουσίας", όπως λέει χαρακτηριστικά το Reuters, "κάποιοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι η παραδοχή (του λάθους από πλευράς ΔΝΤ) μπορεί να ισχυροποιήσει τη θέση τους στις μελλοντικές συνομιλίες με την τρόικα αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους ή τη λιτότητα".

"Είναι πιθανόν ότι όλα τα πολιτικά κόμματα, ειδικά τα αριστερά και το αντιμνημονιακό μέτωπο, θα παρουσιάσουν ως νίκη τους την παραδοχή του ΔΝΤ ότι υποεκτίμησε τις επιπτώσεις τις λιτότητας στην ελληνική οικονομία", αναφέρει το Reuters.

Οπως όμως τονίζει το αμερικανικό πρακτορείο, "ειδικώς ο κ. Σαμαράς έχει τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσει ως χαρτί διαπραγμάτευσης στις μελλοντικές συνομιλίες με ΕΕ και ΔΝΤ".