“Έλληνες, θαυμάζω τους αγώνες σας, μην το βάζετε κάτω”

“Θαυμάζω τους κοινωνικούς αγώνες κατά της λιτότητας στην Ελλάδα. Μην είστε απαισιόδοξοι, μην το βάζετε κάτω, οι ιστορικές διαδικασίες κοινωνικής μεταβολής δεν λειτουργούν γραμμικά. Μπορεί τα κινήματα να φαίνονται ότι εξασθενούν αλλά επανέρχονται ισχυρότερα από ποτέ. Δυστυχώς μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες ας ελπίσουμε ότι η δική μας αλλαγή δεν θα είναι τόσο μακριά”. Αυτό το μήνυμα στέλνει στην ελληνική κοινωνία ο φιλόσοφος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Duke, Μάικλ Χαρντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Σύμφωνα με τον Χαρντ, μόνη λύση στη βιοπολιτική κρίση που βιώνουμε είναι ένα οργανωμένο πανευρωπαϊκό κίνημα, όχι μόνο κατά της λιτότητας, αλλά ικανό να προωθήσει και κυρίως να υλοποιήσει μια εναλλακτική πρόταση για την κοινωνία της Ευρώπης.

Ο Χαρντ σχολιάζει επίσης την άνοδο της ακροδεξιάς ιδεολογίας και τον “πειραματισμό” με νεοφασιστικές πρακτικές, υποστηρίζοντας ότι: η άνοδος των ακροδεξιών κινημάτων που στρέφονται κατά των μεταναστών σχετίζεται με ένα λάθος της Αριστεράς: Ότι δαπανά πολλή ενέργεια για να σχολιάζει την άνοδο της ακροδεξιάς ιδεολογίας και πρακτικά καθόλου για να την αντιμετωπίσει. “Ο καλύτερος τρόπος είναι να δημιουργήσουμε μια Αριστερά που να είναι περισσότερο γοητευτική και να μιλά στις καρδιές των πολιτών”, σημειώνει.
 
Αναφερόμενος στην παγκόσμια αλυσίδα εξεγέρσεων, ο Χαρντ αναφέρει πως η Αίγυπτος, η Τυνησία, οι Αγανακτισμένοι και διάφορα κινήματα μπορεί να δημιουργήθηκαν υπό διαφορετικές συνθήκες για να αντισταθούν σε διαφορετικές προκλήσεις, τόσο στο νεοφιλελευθερισμό και την κρίση, όσο και σε καταπιεστικά καθεστώτα, όμως στον πυρήνα τους υπάρχει η φιλοδοξία για μια άλλου τύπου δημοκρατία. Κοινά στοιχεία των κινημάτων, όπως παρατηρεί, είναι η ανάγκη συμμετοχής στην οργάνωση, η άρνηση των ηγετών και η οριζόντια πρακτική στη λήψη αποφάσεων.