Στα μέσα Ιουνίου το εισιτήριο ασθενείας για τις ευπαθείς ομάδες

Οι ανασφάλιστοι, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι οικογένειες κάτω από τα όρια της φτώχειας μπορούν από τα μέσα Ιουνίου να ελπίζουν σε πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Το εισιτήριο ασθενείας, για το οποίο πολύ λόγος έχει γίνει, αναμένεται να είναι έτοιμο σε λιγότερο από ένα μήνα.

Αυτό, τουλάχιστον, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια ημερίδας που οργανώθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Αναλυτικά, για το εισιτήριο θα διατεθούν 46 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και θα δοθεί η δυνατότητα σε 200.000 ανασφάλιστους πολίτες, τα επόμενα δυο χρόνια, να έχουν πρόσβαση στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας. Όπως εξήγε ο υπουργός η καθυστέρηση εφαρμογής του εισιτηρίου αποδίδεται σε προβλήματα με το λογισμικό πρόγραμμα για την έκδοσή του.

Επίσης, διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των δομών της ψυχικής υγείας μέχρι και το 2015,  μέσω 100 εκατ. ευρώ που θα δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα υπογραφεί η σχετική συμφωνία. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Πελοπίδας Καλλίρης έχει τριπλασιαστεί η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, από το υπουργείο.

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος πάντως υπογράμμισε ότι, στόχος του υπουργείου παραμένει η βελτίωση της αποδοτικότητας στην πρωτοβάθμια φροντίδα, η αναδιοργάνωση των δομών και η καθολική ψηφιακή λειτουργία του συστήματος.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον υπουργό στην ανάγκη για ποιοτική αναβάθμιση και του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται στον χώρο της υγείας, με εκπαίδευση, παροχή κινήτρων και εφαρμογή της αξιοκρατίας.