Σε επαγρύπνηση το ΚΕΕΛΠΝΟ για τον κοροναϊό

Ένα νέο στέλεχος κοροναϊού - το οποίο προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στο κατώτερο αναπνευστικό και έχει κοστίσει τη ζωή σε 20 ανθρώπους- παρακολουθεί το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και στην Ελλάδα, παρότι στη χώρα δεν έχει καταγράφει κάποιο περιστατικό.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το νέο στέλεχος NCoV απασχολεί τις αρχές Δημόσιας Υγείας σε όλο τον κόσμο από τον Σεπτέμβριο του 2012, οπότε διαγνώστηκαν τα πρώτα κρούσματα λοίμωξης σε ασθενείς και ταξιδιώτες, που προέρχονταν από την Αραβική Xερσόνησο.

Ο νέος κοροναϊός προέρχεται από πολυπληθή οικογένεια ιών, στην οποία ανήκει επίσης ο ιός του SARS, αλλά δεν θεωρείται τόσο επικίνδυνος, κυρίως επειδή δεν έχει δείξει έως τώρα ικανότητα να μεταδίδεται εύκολα και αποτελεσματικά από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως για παράδειγμα ο ιός της γρίπης.

Είναι, ωστόσο, γνωστό ότι ο νέος κοροναϊός (NCoV) θα μπορούσε να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά μόνο έπειτα από στενή και παρατεταμένη επαφή.

"Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε το εύρος της επικινδυνότητας του ιού, καθώς σημαντικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, όπως για παράδειγμα από πού προέρχεται και πώς διατηρείται ο NCoV στη φύση" αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ και τονίζει ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχουν συστάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για έλεγχο στις πύλες εισόδου μιας χώρας, ή περιορισμοί σε σχέση με το εμπόριο και τα ταξίδια στην αραβική χερσόνησο ή αλλού.

Με τα έως τώρα δεδομένα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αξιολογεί το συμβάν ως χαμηλού κινδύνου για την Ευρώπη, ωστόσο το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι σε συνεχή ετοιμότητα και εγρήγορση για τυχόν ανίχνευση περιστατικού της νέας νόσου σε νοσοκομεία και ΜΕΘ της χώρας.

Στην Ελλάδα, ο στόχος είναι να απομονωθεί άμεσα οποιοδήποτε ύποπτο κρούσμα, καθώς υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης του νέου κοροναϊού στο Εργ. Αναφοράς Γρίπης Ν. Ελλάδος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Τονίζεται, δε, από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι οι επαγγελματίες υγείας δεν θα πρέπει να λησμονούν την πιθανότητα συλλοίμωξης με άλλο ιό, όπως ο ιός της εποχικής γρίπης, και με την κλινική υποψία για κάποιο κρούσμα συστήνεται η επιδημιολογική διερεύνηση όλων των επαφών του ασθενούς έως και 10 ημέρες πριν εκδηλώσει συμπτώματα. Οι επαφές αυτές θα πρέπει να αναζητηθούν, να ενημερωθούν και να εξεταστούν εργαστηριακά για τον ιό. Επίσης, θα πρέπει να ενημερώνεται το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ