Καναδική εφημερίδα: “Η πραγματική Μακεδονία βρίσκεται στην Ελλάδα”

“Η πραγματική Μακεδονία, αυτή με την οποία μεγαλώσαμε, βρίσκεται στην Ελλάδα”, επισημαίνει σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της έγκριτης καναδικής εφημερίδας National Post ο αρθρογράφος Μπερτ Άρτσερ, κάνοντας εκτεταμένη αναφορά στις προσπάθειες οικειοποίησης των ονομάτων και των συμβόλων της αρχαίας Μακεδονίας από την πλευρά των Σκοπίων.

Στο άρθρο τονίζεται ότι “το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρει κάποιος για την Μακεδονία είναι ότι δεν είναι η Μακεδονία” επισημαίνοντας ότι “η πραγματική Μακεδονία, αυτή με την οποία μεγαλώσαμε, βρίσκεται στην Ελλάδα, νότια της χώρας που ονομάζεται FYROM, η οποία εορτάζει την ανεξαρτησία της στις 8 Απριλίου”.

“Ονομάζεται αρχαιοποίηση και είναι μια διασκεδαστική άποψη αυτού του ιδιαίτερου βαλκανικού κρατιδίου. Με βάση την άποψη ότι οι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες και παρά το γεγονός ότι είτε ήταν είτε δεν ήταν, σίγουρα δε ζούσαν εκεί, η τωρινή εθνικιστική κυβέρνηση αναζητεί λαϊκή υποστήριξη και μια τουριστική αγορά στην πλάτη του Φιλίππου και Υιού, στήνοντας αγάλματα σε όλη τη χώρα και κάνοντάς τα επίκεντρο αυτού που αποκαλούν “Σκόπια 2014”, που δεν είναι τίποτα άλλο από την αναδόμηση του κέντρου της πόλης (το οποίο καταστράφηκε από σεισμό κατά την περίοδο της Γιουγκοσλαβίας)”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.

Επισημαίνεται ακόμα ότι το καθεστώς των Σκοπίων χρησιμοποιεί ως προσπάθεια ανάδειξης της ταυτότητάς της χώρας την ιστορία του μεγάλου Αλεξάνδρου και τις αναφορές στο αρχαίο παρελθόν, καθώς και την ανέγερση συναφών μνημείων-κατασκευών.