Στην Ελλάδα “δαρμένος σα σκυλί”

H ξενοφοβική βία στην Ελλάδα παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ευρώπη, Χιου Γουίλιαμσον.

Σύμφωνα με τον κ. Γουίλιαμσον, η Αθήνα και η Ευρώπη θα πρέπει σύντομα να εξετάσουν συνολικά το θέμα και να βρουν λύσεις.

"Οι ίδιες οι επιθέσεις είναι από μόνες τους παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά ακόμη περισσότερο βαρύνει το ότι οι υπεύθυνοι μένουν συνήθως ατιμώρητοι", τονίζει στο κείμενό του με τίτλο "Δαρμένος σαν σκυλί", που δημοσιεύτηκε στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung.

Ο τίτλος του κειμένου παίρνει έμπνευση από το γνωστό περιστατικό με τον Αιγύπτιο μετανάστη που δούλευε σε φούρνο και αλυσοδέθηκε από τον εργοδότη του στο δέντρο.

Ο κ. Γουίλιαμσον δε μένει μόνο στη νύξη του περιστατικού και περιγράφει τη συγκεκριμένη περίπτωση με λεπτομέρειες, μέσα στο κείμενό του.

Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδος συνηγορούν στο να παραγνωριστεί εύκολα μια άλλη κρίση, σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ευρώπη: "Η ξενοφοβική βία εναντίον μεταναστών και ανθρώπων που ζητούν άσυλο κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου" αναφέρει.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα περισσότερα περιστατικά δεν καταγράφονται καν επίσημα. "Ούτε η αστυνομία ούτε οι υπόλοιπες κρατικές αρχές προσπαθούν σοβαρά να οδηγήσουν τους υπεύθυνους στη Δικαιοσύνη", τονίζει.

Αρκετοί στην Ελλάδα, αναφέρει ο κ. Γουίλιαμσον, το αγνοούν αυτό πρόθυμα και πιστεύουν ότι η ρατσιστική βία θα υποχωρήσει μόνη της όταν μεταρρυθμιστεί επιτέλους το σύστημα ασύλου και ανακάμψει η οικονομία. "Αυτές οι αυταπάτες είναι κατανοητές αλλά παραβλέπουν ότι η "μη ανοχή" στο διαφορετικό ενισχύεται και στρέφεται και σε άλλες ευάλωτες ομάδες, όπως στους ομοφυλόφιλους", σημειώνει.

Ο Γουίλιαμσον στέκεται ιδιαίτερα στην Χρυσή Αυγή, χαρακτηρίζοντας εξίσου ανησυχητικό το ότι μερικοί πολιτικοί φαίνεται να μένουν άπραγοι για το "φόβο λαϊκιστικών αντιδράσεων" του κόμματος. Λέει, ενδεικτικά, ότι όταν ο οργανισμός παρουσίασε τα ευρήματά του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πέρυσι, "μέλος του κυβερνώντος κόμματος χαρακτήρισε "κατσαρίδες" τους ξένους που έρχονται στην Ελλάδα".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει, τέλος, πρέπει να συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές και να τις στηρίξει στην καταπολέμηση της κατάστασης. Όσον αφορά το Βερολίνο, ο κ. Γουίλιαμσον γράφει στο άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα ότι η Γερμανία πρέπει να θέσει το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μακροπρόθεσμα να υποστηρίξει την μεταρρύθμιση του "Δουβλίνου ΙΙ", το οποίο "επιβαρύνει ισχυρά δυσανάλογα" την Ελλάδα.