“Όχι” του Επικρατείας στην προσωρινή αναστολή της επιστράτευσης

Την Τετάρτη ξεκινάει η επιστράτευση των καθηγητών σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας και βάσει της απόφασης που υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος.

Νωρίτερα, αρνητική ήταν η απάντηση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο αίτημα των καθηγητών για προσωρινή αναστολή της επιστράτευσης, καθώς ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ και πρόεδρος του Δ' Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Σ. Ρίζος με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε είπε το οριστικό “όχι”, απορρίπτοντας κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Θυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης – ΟΛΜΕ - είχε προσφύγει στο ΣτΕ, κατεθέτοντας αίτηση ακύρωσης της επιστράτευσης από την κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο οι συνδικαλιστές ζήτησαν από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ να κηρύξουν πανελλαδική απεργία για την Παρασκευή 17 Μαΐου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για «τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την καταστρατήγηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην απεργία.

Υπενθυμίζουμε ότι από το πρωί της Δευτέρας τα φύλλα πορείας άρχισαν να διανέμονται στους 88.000 εκπαιδευτικούς που επιστρατεύτηκαν ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι οποίες ξεκινούν την Παρασκευή 17 Μαΐου.

Ποιοι θα επιστρατευθούν

Μετά την απόφαση του πρωθυπουργού για επιστράτευση, τα φύλλα πορείας των καθηγητών έχουν ήδη τυπωθεί και το μόνο που μένει είναι να μοιραστούν, αν και γίνονται προσπάθειες από τους καθηγητές να μην τα παραλάβουν μέσω αίτησης αναστολής και ακύρωσης της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στις 13:30 της Δευτέρας.

Στην αρχή υπήρχε η σκέψη να επιστρατευθούν μόνο οι καθηγητές που έχουν άμεση σχέση με τις Εξετάσεις, εκείνοι δηλαδή που είναι δηλωμένοι επιτηρητές, διορθωτές και στις επιτροπές δημιουργίας, έκδοσης και διακίνησης των θεμάτων. Ο αριθμός αυτών των εκπαιδευτικών είναι 55.000.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρατεύσει το σύνολο των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, οι οποίοι σύμφωνα με πηγές, ανέρχονται σε 86.000. Την ίδια στιγμή, από το υπουργείο Παιδείας διαρρέεται ότι έχουν ήδη εκδοθεί 88.000 "χαρτάκια".

Τι περιλαμβάνουν τα φύλλα πορείας

Η κυβέρνηση αναμένεται ότι ο διαμοιρασμός των φύλλων πορείας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα 13 Μαΐου το απόγευμα και όσοι δεν τα παραλάβουν, κινδυνεύουν να τιμωρηθούν μέχρι και με απόλυση, μέσω του κανονισμού των επιόρκων. Τα φύλλα πορείας που έχουν εκδοθεί αφορούν το σύνολο των εκπαιδευτικών, ακόμη και εκείνους που έχουν αναλάβει μόνο διαδικαστικό και διοικητικό έργο, έως το τέλος της χρονιάς, ή εκείνους που θα ασχοληθούν μόνο με τις ενδοσχολικές εξετάσεις στα σχολεία, σε εξετάσεις τόσο λυκείων, όσο και γυμνασίων της χώρας, μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Σύμφωνα με τα φύλλα πορείας, η επιστράτευση είναι επ' αόριστον για τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης.

Γιατί η πολιτεία δεν μπορεί να επιστρατεύσει τους καθηγητές

Πολιτική επιστράτευση. Η κυβέρνηση αποφασίζει να στείλει στα σπίτια των περίπου 88.000 απεργών – καθηγητών, οι οποίοι θα απόσχουν από τα καθήκοντά τους, κάποιες από τις ημέρες των πανελλαδικών, φύλλα επιστράτευσης, με τα οποία ουσιαστικά τους εξαναγκάζει να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Σε επικοινωνία του news.gr με το δικηγόρο, Δημήτρη Βερβεσό, αναφέρεται σε μία απόφαση, η οποία βασίζεται σε συνταγματική διάταξη, που για χρόνια παρέμενε ανεφάρμοστη. “Η επιστράτευση επιτρέπεται, σύμφωνα με σχετικό νόμο του 2004 περί αναγκαστικής εργασίας, καθώς και από το Σύνταγμα, μόνο σε περιπτώσεις θεομηνίας, φυσικών καταστροφών και υγείας”, εξηγεί.

Διαβάστε αναλυτικά τι λέει στο news.gr το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας.

Σαμαράς: Καποιοι θα ήθελαν να συνεχισουμε οπως παλια, να κυριαρχουν προνομια συντεχνιων

Όπως ανέφερε στη διάρκεια ομιλίας του στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς: "Δεν αντιδικούμε με τους εκπαιδευτικούς, τους θελουμε μαζί μας, αλλα για να υπαρξει σταθερότητα και ανάπτυξη για το δημόσιο συμφερον, πρέπει να σταθούμε πάνω απο τις ιδιοτελειες. Η Ελλάδα γίνεται χώρα φυσιολογική, όπου όλοι έχουν δικαιώματα και  υποχρεωσεις. Καποιοι θα ήθελαν να συνεχισουμε οπως παλια, να κυριαρχουν προνόμια συντεχνιων. Να το ξεχάσουν. Κι αν ονειρευνονται επενδυσεις σήμερα επικαλουμενοι τον Λενιν, καλα που δε θυμήθηκαν τον Τσαουσεσκου ή τον Χότζα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Σαμαράς.