Ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα το νέο σύστημα ελέγχου φαρμάκων

Tο νέο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου των φαρμακευτικών προϊόντων, το οποίο θα ισχύσει από την ερχόμενη Δευτέρα 13 Μαΐου παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς.

Από την εφαρμογή, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι αυστηρές προδιαγραφές του, θα εξοικονομηθούν περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά παγκοσμίως, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), θα είναι παρών σε ολόκληρη την αλυσίδα διανομής, από την εισαγωγή ή παραγωγή ενός φαρμάκου έως και την αγορά του στο φαρμακείο από τον πολίτη.

Πλέον, οι φαρμακευτικές εταιρίες θα καταχωρούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο (πριν από την έξοδο από την αποθήκη) τον μοναδικό σειριακό αριθμό της κάθε ταινίας γνησιότητας και το προϊόν και τη συσκευασία όπου την επικολλούν.

Οι ταινίες γνησιότητας παράγονται από τον ΕΟΦ και προσφέρονται στις φαρμακευτικές εταιρίες κατόπιν παραγγελίας. Κάθε ταινία γνησιότητας είναι μοναδική και καθορίζει ένα μόνο προϊόν και συσκευασία. Παράλληλα οι εταιρίες θα δηλώνουν τον τελικό προορισμό της συσκευασίας: προς φαρμακαποθήκη, προς φαρμακείο, προς φαρμακείο νοσοκομείου, προς εξαγωγή.

Τέλος, οι φαρμακευτικές θα δηλώνουν και τους μοναδικούς αριθμούς ταινιών γνησιότητας που δεν επικολλήθηκαν ως ελαττωματικές. Κατ' αναλογία, οι φαρμακαποθήκες δηλώνουν με τη σειρά τους τις ταινίες γνησιότητας των συσκευασιών εκείνων που προορίζονται για παράλληλη εξαγωγή.

Με αυτή τη διαδικασία ο ΕΟΦ έχει γνώση κάθε συσκευασίας φαρμάκου που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά και ελέγχει τη νομιμότητα και εγκυρότητα του φαρμάκου που αγοράζει ο καταναλωτής, μέσω του συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Με αυτό τον τρόπο εκμηδενίζεται ο κίνδυνος κυκλοφορίας ψευδεπίγραφων, άρα και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, προϊόντων, ενώ από την άλλη δεν είναι πλέον δυνατή η επικόλληση ταινιών γνησιότητας που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί πάνω σε άλλη συνταγή, πράγμα το οποίο ήταν συχνό φαινόμενο.

Η ηλεκτρονική διαδικασία δεν ελέγχει μόνο αλλά και παρακολουθεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο την ελληνική αγορά σε πανελλαδικό επίπεδο ώστε να αποφεύγεται η έλλειψη φαρμάκων και να είναι δυνατή η έγκαιρη διαπίστωση επιδημιολογικών φαινόμενων. Το νέο σύστημα θα είναι σε θέση να ελέγχει περί τους 2,5 δισεκατομμύρια κωδικούς.

"Η Ελλάδα, από ουραγός σε θέματα μηχανογράφησης και ελέγχου στο φάρμακο, καθίσταται παράδειγμα προς μίμηση από άλλες χώρες, στον τρόπο που παρακολουθείται πλέον η διαδρομή του κάθε κουτιού φαρμάκου. Είμαστε αποφασισμένοι και αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα. Φαινόμενα διπλής χρέωσης φαρμάκων και ταινίες γνησιότητας ελεύθερες, θα αποτελούν θλιβερό παρελθόν", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Ο κ. Σαλμάς εμφανίστηκε αποφασισμένος να θέσει τέρμα σε φαινόμενα διαφθοράς στον χώρο του φαρμάκου αλλά και σε νοοτροπίες ότι "στην πράξη δεν γίνεται τίποτα".

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, όσες εταιρίες δεν συμμορφωθούν με το νέο σύστημα, δε θα παίρνουν το "πράσινο φως" για την κυκλοφορία νέων φαρμάκων στην αγορά, ενώ το νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηρότατες ποινές για τους παραβάτες, κατατίθεται στη Βουλή την Παρασκευή και έως το τέλος Μαΐου αναμένεται να είναι νόμος του κράτους.

Για πολύ σημαντικό έργο έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Γιάννης Τούντας, επισημαίνοντας ότι με την εφαρμογή του νέου συστήματος δεν θα μπορεί να υπάρχει καμία παράνομη χρήση ταινίας γνησιότητας, "θα ξέρουμε τα φάρμακα από τις εταιρείες, τις αποθήκες και τα φαρμακεία που καταναλώνονται, θα παρακολουθούμε τις ελλείψεις και θα παρεμβαίνουμε άμεσα".