Το ΑΠΘ έφτιαξε αξιόπιστα τεστ πατρότητας με χαμηλό κόστος

Τη δυνατότητα ενός αξιόπιστου τεστ πατρότητας, με σεβασμό στους κανόνες της βιοηθικής και με χαμηλό κόστος, παρέχει το Τμήμα Μοριακής Ιατροδικαστικής (DNA) της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Πρόκειται για το μοναδικό πιστοποιημένο στο πεδίο "Έλεγχος πατρότητας με τη χρήση των γενετικών δεικτών STR", κρατικό εργαστήριο στην Ελλάδα. Ως κρατικό εργαστήριο, το Τμήμα Μοριακής Ιατροδικαστικής (DNA) δίνει αποτελέσματα τόσο για προσωπική ενημέρωση των ενδιαφερομένων, όσο και για δικαστική χρήση.

Η δειγματοληψία γίνεται στους χώρους του Τμήματος από ειδικά εκπαιδευμένο γιατρό ή και εκτός εργαστηρίου από γιατρό της επιλογής των ενδιαφερομένων, ώστε να διασφαλίζεται η ορθότητα και η αξιοπιστία στο στάδιο της λήψης. Όταν η δειγματοληψία γίνεται εκτός του Τμήματος, ο γιατρός που θα την κάνει, ελέγχει την ταυτότητα των εμπλεκομένων, είναι υπεύθυνος για την τήρηση των κανόνων της βιοηθικής, φέρει την ευθύνη της δειγματοληψίας και υπογράφει τα σχετικά έντυπα. Τα αποτελέσματα βγαίνουν σε πέντε ημέρες και τα υπογράφει γιατρός -καθηγητής του ΑΠΘ και μπορούν να τα παραλάβουν μόνο οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι ή εξουσιοδοτημένος δικηγόρος.

Σημειώνεται ότι, στα 4 - 5 κρατικά εργαστήρια που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα και κάνουν τεστ πατρότητας τηρούνται οι κανόνες της βιοηθικής, αλλά το κόστος είναι υψηλό (1800 ευρώ) και γι' αυτό οι ενδιαφερόμενοι, παρότι εμπιστεύονται τα κρατικά εργαστήρια, απευθύνονται σε ιδιωτικά, όπου το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο (500 ευρώ). Όμως, στο Τμήμα Μοριακής Ιατροδικαστικής (DNA) της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ το τεστ πατρότητας, με χρήση συστημάτων αντιδραστηρίων τελευταίας γενιάς, παρέχεται σε πολύ χαμηλό κόστος (450 ευρώ) συγκριτικά με τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν στην αγορά.