Οι δρόμοι των ναρκωτικών οδηγούν στην Ελλάδα

Πεδίο δράσης του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί η Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο φως ο Τύπος της Κυριακής, έχουν εξαρθρωθεί από την ΕΛ.ΑΣ. πάνω από διακόσιες συμμορίες, ελληνικές και αλλοδαπές, που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση των ναρκωτικών, τις ληστείες και τις κλοπές, καθώς και στην εμπορία ανθρώπων με τζίρους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση της Αστυνομίας, σε ό,τι αφορά το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα, η χρήση των όπλων και η βιαιότητα των κακοποιών εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις που δε συνηθίζονταν, όπως στην διακίνηση των μεταναστών. Μάλιστα, για πρώτη φορά διαπιστώνεται ο ενισχυμένος ρόλος των συμμοριών εκείνων που αποτελούνται αμιγώς από Έλληνες κακοποιούς.

Όσο για την κλιμάκωση της βίας αυτής, οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στις ευεργετικές διατάξεις της ποινικής νομοθεσίας, αφού, όπως σημειώνεται στην έκθεση, πολλοί από τους συλληφθέντες για συμμετοχή σε οργανωμένες εγκληματικές ομάδες ήταν άτομα που είχαν συλληφθεί κατά το παρελθόν για σοβαρές πράξεις αλλά δεν είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση ή αποφυλακίστηκαν εκμεταλλευόμενοι τα “παράθυρα” που παρέχουν οι νόμοι.

Σε ό,τι αφορά τη διακίνηση των ναρκωτικών στην Ελλάδα, μόνο το 2011 η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε 64 εγκληματικές ομάδες σε ισάριθμες υποθέσεις ναρκωτικών και συνέλαβε 341 άτομα. Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που τοποθετεί της χώρα μας στο επίκεντρο της μαφίας ναρκωτικών είναι ότι αποτελεί το σταυροδρόμι τριών ηπείρων και αυτομάτως καθίσταται βασική οδός διακίνησης από τα εκτεταμένα χερσαία και θαλάσσια σύνορα η επιτήρηση των οποίων είναι πολύ δύσκολη.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αποτελεί διεθνή τουριστικό προορισμό κατά τη θερινή περίοδο, γεγονός που δυναμώνει την εγχώρια αγορά ναρκωτικών.

Σέρβοι και Μαυροβούνιοι ελέγχουν το ντιλάρισμα

Η Ελλάδα αποτελεί ενδιάμεσο προορισμό για τις εγκληματικές ομάδες διακίνησης κοκαΐνης. Η Ισπανία και η Πορτογαλία παραμένουν τα κύρια σημεία εισόδου της ουσίας στην Ε.Ε. Ωστόσο, η διακίνηση της κοκαΐνης γίνεται και από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής μέσω της Ελλάδας σε άλλες χώρες της Ευρώπης μέσα σε εμπορευματοκιβώτια-κοντέινερ. Αρχηγικά μέλη φέρονται Μαυροβούνιοι και σημαντικά μέλη Σέρβοι επιχειρηματίες.

Ποιοι πασάρουν στην Ελλάδα το λευκό θάνατο

Οι ποσότητες ηρωίνης που εισάγονται στην Ε.Ε. προέρχονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από το Αφγανιστάν, από όπου διακινούνται μέσω της Τουρκίας και των βαλκανικών χωρών. Ωστόσο τελευταία έχει ενισχυθεί η οδός της Μαύρης Θάλασσας, καθώς όπως αναφέρει η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. η ηρωίνη διακινείται μέσω Γεωργίας και Ουκρανίας στη Ρουμανία και από εκεί στις χώρες της Βαλτικής και της Δυτικής Ευρώπης. Οι εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση της ηρωίνης από την Τουρκία στην Ελλάδα αποτελούνται κυρίως από Τούρκους, Βούλγαρους και Αλβανούς.

Δουλειές με… φούντες για τις αλβανικές συμμορίες

Στη διακίνηση της κάνναβης πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η μαφία των Αλβανών. Το μεγαλύτερο ποσοστό διακινείται μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου και προωθείται στην υπόλοιπη χώρα. Σε αρκετές εγκληματικές ομάδες των Αλβανών που διακινούν την κάνναβη συμμετέχουν και Έλληνες ενώ τα ηγετικά στελέχη των οργανώσεων δεν συμμετέχουν στη μεταφορά και ως εκ τούτου αποφεύγουν τη σύλληψη. Τα μέλη που αναλαμβάνουν τη διακίνηση φέρουν οπλισμό και σε όλες τις μεγάλες ποσότητες στη μεταφορά υπάρχει προπομπός που ενημερώνει για τυχόν αστυνομικούς ελέγχους.

Παρακαλούμε περιμένετε ...