Στα τέλη Απρίλη εξοφλεί προμηθευτές και παρόχους του ΕΟΠΥΥ

Στο τέλος του Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και τους προμηθευτές υλικών και φαρμάκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας tovima.gr, μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν καταβληθεί από τους αρμοδίους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) 1,5 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι για την πληρωμή όλων των παρόχων, για υπηρεσίες υγείας που είχαν προσφέρει ως και τον Δεκέμβριο του 2012, φαίνεται να έχει ήδη δοθεί η σχετική εντολή.

Αντίστοιχα, οι ιδιωτικές κλινικές και τα κέντρα αποκατάστασης θα εξοφληθούν μέχρι και τον Οκτώβριο του 2012. Με πιο αργούς ρυθμούς εξοφλούνται τα χρέη των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, καθώς οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ θεωρούν ότι πληρώνονται και απευθείας από τα φαρμακεία.

Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων διαμαρτύρονται ότι μόλις στα τέλη της εβδομάδας που πέρασε εισέπραξαν την προκαταβολή μηνός Σεπτεμβρίου 2012 και αυτή ύστερα από έντονες αντιδράσεις.

Επίσης, καταγγέλλουν τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ "για τη μεροληπτική της συμπεριφορά καθώς εξοφλεί πρώτα τους φαρμακοποιούς, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους παρόχους υγείας".

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) διαμαρτύρεται και χαρακτηρίζει "αδιανόητη" τη μη καταβολή, τον τελευταίο χρόνο, της αποζημίωσης στους γιατρούς που ελέγχουν την υγεία των υποψήφιων οδηγών.

Σε επιστολή του ΙΣΑ προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωστή Χατζηδάκη αναφέρεται ότι οι γιατροί -οφθαλμίατροι και παθολόγοι- δεν έχουν πληρωθεί μολονότι οι οδηγοί έχουν προκαταβάλει με τα παράβολα -για την έκδοση άδειας οδήγησης- την ιατρική αμοιβή. Οι γιατροί, από την πλευρά της, έχουν ήδη εκδώσει τα απαιτούμενα παραστατικά και έχουν φορολογηθεί γι' αυτά.

Tα ασφαλιστικά ταμεία, πάντως, δεν κατέβαλαν επί του συνόλου τους τις ασφαλιστικές εισφορές. Συγκεκριμένα, από 930 εκατομμύρια ευρώ που έπρεπε να δώσουν τα Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ το πρώτο τρίμηνο του 2013, κατέβαλαν 620 εκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς, το πρώτο τρίμηνο του 2013 έκλεισε για τον ΕΟΠΥΥ με έλλειμμα 300 εκατομμυρίων ευρώ.