Στον εισαγγελέα οι ελληνικές offshore στις Παρθένες νήσους

Εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε off-shore εταιρείες φέρεται να έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτα Φάκου.

Η παρέμβαση της εισαγγελικής λειτουργού έχει αφετηρία τα στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας που δημοσιεύει η εφημερίδα "Τα Νέα" για τις δεκάδες εξωχώριες εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους που συνδέονται με φυσικά και νομικά πρόσωπα φορολογικά υπόχρεα στην Ελλάδα.
 
Η δημοσιογραφική έρευνα εντόπισε στοιχεία και για τους λεγόμενους μεσάζοντες που έναντι αμοιβής αναλαμβάνουν να ιδρύσουν εξωχώριες εταιρείες αλλά και να "φαίνονται" ώστε να παραμένουν αφανείς οι αληθινοί δικαιούχοι. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για δικηγορικά γραφεία ή επιχειρηματίες που λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά ως σχήματα συγκάλυψης και προστασίας των πελατών τους που φοροδιαφεύγουν.
 
Η διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε σε δύο εισαγγελείς οι οποίοι έλαβαν εντολή να αναζητήσουν όλα τα στοιχεία ώστε να εξακριβώσουν αν έχουν τελεστεί αδικήματα, όπως αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και φοροδιαφυγή, από τα πρόσωπα που φαίνεται να έχουν σύνδεση με τις "ελληνικού ενδιαφέροντος" υπεράκτιες εταιρίες. Βάσει της έρευνας των δημοσιογράφων προέκυψε ότι 107 εξωχώριες εταιρείες, των οποίων δημοσιεύθηκαν τα ονόματα και οι διευθύνσεις τους, είναι αποκλειστικά ελληνικών συμφερόντων.
 
Ως μέτοχοι ή διαχειριστές 33 από τις επίμαχες εταιρείες εμφανίζονται πρόσωπα, κάτοικοι Αττικής - Κολωνάκι, Πειραιά, Γλυφάδα και βόρεια Προάστια- ενώ συνδεόμενα με αυτές φυσικά πρόσωπα σχετίζονται με δικηγορικά γραφεία, εφοπλιστικά γραφεία, ναυτιλιακές και κατασκευαστικές εταιρείες, τον χώρο της εστίασης, της πληροφορικής, ενώ υπάρχει και περίπτωση σχολής χορού.

Οι... ελληνικές συμμετοχές στη λίστα των φοροφυγάδων

Ονόματα Ελλήνων “φιγουράρουν” στη λίστα αυτή. 107 offshore εταιρείες Ελλήνων βρίσκονται στις Παρθένες Νήσους. Μόνο 4 έχουν δηλωθεί στις φορολογικές αρχές. Προέρχονται από όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας... από τα πιο πλούσια προάστια της Αθήνας μέχρι απομακρυσμένα χώρια της Βόρειας Ελλάδας.