Σχέδιο “Αθηνά”: Δεν καταργείται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Νέες αλλαγές έγιναν στο... διαβόητο σχέδιο "Αθηνά", όπως έγινε γνωστό από το χώρο της Βουλής.

Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία, όπως τονίζουν κύκλους του υπουργείου Παιδείας πάρθηκε με ακαδημαϊκά κριτήρια, διατηρείται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ως έχει, παρότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την κατάργησή του.

Η έγκριση του σχεδιασμού από τη Βουλή έκρυβε, συνεπώς, εκπλήξεις, αν και οι βουλευτές της Κοζάνης φέρονταν να θριαμβολογούσαν στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα kathimerini.gr.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες αλλαγές μπορούν να εκληφθούν ως παλινωδίες, οι οποίες κατά κύριο λόγο πλήττουν το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, αλλά και το κύρος του, αυτό καθαυτό.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Αγρινίου, Παύλος Μοσχολιός, κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας ότι το σχέδιο «Αθηνά» είναι "πρόχειρο, μη επιστημονικό και ρουσφετολογικό κατασκεύασμα" και κάλεσε τους βουλευτές του νομού να προστατέψουν το -υπό κατάργηση- Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, που έχει έδρα το Αγρίνιο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέριμνα υπήρξε μόνο για το ΤΕΙ Αγρινίου.

Την περασμένη Πέμπτη 28 Μαρτίου, λίγες ώρες μετά την ψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Παιδείας να ορίζει νέες κατευθύνσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, δηλαδή, να εφαρμόσει ουσιαστικά το σχέδιο "Αθηνά", έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα δε θα χάσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Με βάση την τελική πρόταση του "Αθηνά", τα τρία τμήματα από τα έξι συνολικά του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, είχαν έδρα στη Φλώρινα και επρόκειτο να ενταχθούν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, τα δύο τμήματα που ήταν στην Κοζάνη είχε σχεδιαστεί να ενταχθούν στο ΑΠΘ (στη Θεσσαλονίκη) και το Βαλκανικών Σπουδών να καταργηθεί. Να σημειωθεί για την ιστορία ότι στην πρώτη φάση του σχεδιασμού τα μισά τμήματα είχαν "δοθεί" στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Με βάση τις ανακοινώσεις της Δευτέρας 1ης Απριλίου, τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας παραμένουν στις πόλεις όπου βρίσκονται σήμερα και το ίδρυμα θα γίνει ομόσπονδο μαζί με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, κατά τα πρότυπα του ομόσπονδου ΑΕΙ που ιδρύεται από το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ στα Ιόνια Νησιά.

Κι όμως και σ' αυτή την περίπτωση, βρέθηκαν φοιτητές που διαφωνούν...

Σε παρακώλυση της διεξαγωγής των μαθημάτων τους προχώρησαν φοιτητές των δύο πολυτεχνικών τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, διαμαρτυρόμενοι για τη νέα τροποποιημένη πρόβλεψη του σχεδίου "Αθηνά" για τα τμήματα τους.

Αντιδράσεις σημειώνονται και από καθηγητές των δύο τμημάτων, που σε ανακοίνωση τους κάνουν λόγο για "νέας μορφής πειραματικό μόρφωμα" και προτείνουν την εφαρμογή της αρχικής διατύπωσης του σχεδίου "Αθηνά", που πρότεινε την υπαγωγή των δύο πολυτεχνικών τμημάτων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με παραμονή τους στην Κοζάνη.

Οι διοικητικές υπηρεσίες και οι βιβλιοθήκες λειτουργούν κανονικά.