Guardian: Η Χρυσή Αυγή επεκτείνεται στο εξωτερικό

Εκτενές άρθρο που αναφέρεται στις βλέψεις της Χρυσής Αυγής για επέκταση των δραστηριοτήτων της και στο εξωτερικό φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα Guardian, σημειώνοντας ότι η παράταξη έχει ήδη αρχίσει να ανοίγει γραφεία στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Στο άρθρο παρατίθενται δηλώσεις του Ηλία Κασιδιάρη σε ελληνόφωνη εφημερίδα της Μελβούρνης, όπου αναφέρει ότι σχεδιάζεται επίσκεψη βουλευτών της Χρυσής Αυγής στην Αυστραλία, όμως η προοπτική της επέκτασης του κόμματος στο εξωτερικό αντιμετωπίζεται με απέχθεια από διακεκριμένους Έλληνες της διασποράς.

“Δε βλέπουμε τίποτα χρυσό στη Χρυσή Αυγή, ο εθνικισμός, ο φασισμός και η ξενοφοβία δεν είναι μέρος της πνευματικής ή πολιτιστικής κληρονομιάς μας”, δηλώνει ο πατέρας Άλεξ Καρλούτσος από τη Νέα Υόρκη, ενώ ο ιστορικός Αναστάσιος Τάμης, από την Αυστραλία, κάνει λόγο για μία καλά οργανωμένη εκστρατεία. “Υπάρχει μεγάλο απόθεμα πολύ συντηρητικών ανθρώπων εδώ – πρώην φιλοβασιλικοί, πρώην συμπαθούντες της χούντας, τέτοια πράγματα, που είναι πολύ απογοητευμένοι με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να το εκφράσουν”, επισημαίνει και συνεχίζει: “Είναι εθνικιστές που νιώθουν προδομένοι από την Ελλάδα για θέματα όπως η Μακεδονία, η Κύπρος και η Βόρεια Ήπειρος, που δε βλέπουν το φασιστικό κομμάτι της παράταξης. Η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να επωφεληθεί από αυτούς”.

Μάλιστα, σύμφωνα με το άρθρο, Έλληνες ομογενείς της Αυστραλίας που πρόσκεινται στην Αριστερά έχουν αρχίσει να συλλέγουν υπογραφές κατά της έλευσης των στελεχών του κόμματος, ζητώντας να μην τους δοθεί βίζα.

Όμως και στον Καναδά το έδαφος δεν είναι πιο φιλόξενο για τη Χρυσή Αυγή. “Η φιλοσοφία τους και η ιδεολογία τους δεν είναι ελκυστική στους Έλληνες που ζουν εδώ”, σχολιάζει ο πατέρας Λάμπρος Καμπερίδης, ιερέας στο Μόντρεαλ, και εξηγεί: “Όλοι είμαστε μετανάστες στον Καναδά. Οι συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα δεν υπάρχουν εδώ, επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος για να ανθήσει το κίνημα. Αυτό που είναι πραγματικά κακό, είναι ότι με το να ανοίγουν γραφεία εδώ δίνεται η εντύπωση σε ανθρώπους που δε γνωρίζουν την κατάσταση ότι υποστηρίζονται από πολλούς Έλληνες, κάτι που δεν ισχύει. Έχει πληγώσει την Ελλάδα, τους σκοπούς της Ελλάδας και τη φήμη της Ελλάδας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο”.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του Δημήτρη Ψαρρά, συγγραφέα του βιβλίου “Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής” που εκτιμά πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο, που κατά την εκτίμησή του θα γίνει χειρότερο. “Πριν δέκα χρόνια, αν έλεγες ότι η Χρυσή Αυγή θα γινόταν η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στην Ελλάδα, θα σε έλεγαν τρελό. Κοιτάξτε τώρα πού είναι”, υπογραμμίζει.