Ν. Κούνδουρος: Οι Έλληνες δεν έχουν πεινάσει αρκετά

Την αδιαφορία των Ευρωπαίων απέναντι στο δράμα των Παλαιστινίων καταγγέλλει με την τελευταία του ταινία “Ένα πλοίο για την Παλαιστίνη” ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος. Όπως δηλώνει στην εφημερίδα “Βήμα της Κυριακής”, “η Ευρώπη κάθεται σχεδόν απαθής και παρακολουθεί το δράμα τους. Μετά τον Αραφάτ που ήταν ο ιδανικός μαχητής, οι επίγονοί του έχουν μείνει σε μια αμηχανία, χωρίς να ξέρουν πώς να διαχειριστούν το δικαίωμά τους για δημοκρατία και ελευθερία”.

Ο Νίκος Κούνδουρος εκφράζει επίσης την άποψη ότι οι Έλληνες είναι ένας εξαρτημένος λαός που δεν έχει πεινάσει όμως αρκετά. “Η πείνα σπρώχνει τους λαούς, αλλά από ό,τι φαίνεται οι Έλληνες δεν έχουν πεινάσει αρκετά. Τραγικό να το λέω, αλλά έτσι είναι. Δεν πείνασαν αρκετά, δεν θύμωσαν, δεν αγρίεψαν. Κάθονται ήρεμα και αγωνίζονται για μια δήθεν ελευθερία. Μα αυτή την ελευθερία την έχουμε ήδη. Απολύονται 800 που δεν είναι 800 αλλά 800 επί 3 ή επί 4, γιατί έχουν οικογένεια, παιδιά, μια ζωή που πολλαπλασιάζεται. Κι όμως σωπαίνουν”.
“Ο λαός που κατεβαίνει διαμαρτυρόμενος, είναι πολύ χαλαρός, πολύ μικρός, οι επαναστάσεις, θέλουν νούμερα επικίνδυνα”, δηλώνει ο δημοφιλής σκηνοθέτης, και καλεί τους Έλληνες να συνασπιστούν σε μεγάλα κύματα.

“Αν δεν συνασπιστεί ο λαός σε τεράστιες ομάδες, θα έχουμε αυτή τη μιζέρια, αυτό το τίποτα. Οι Έλληνες δεν απαιτούν και δεν τρομάζουν την εξουσία. Η εξουσία κοιτάζει και ο λαός το ίδιο. Αυτή την ώρα περιμένουμε όλοι. Και περιμένουμε, και περιμένουμε… Και τι βγαίνει; Ότι κάθε μέρα απολύονται υπάλληλοι, μεροκαματιάρηδες… Η ανατριχιαστική τρόικα αποφασίζει σε μια εξαρτημένη ελληνική δημοκρατία. Είμαστε ένας λαός εξαρτημένος. Ως πότε; Στο “ως πότε”; ελπίζω εγώ. Στο σημείο μηδέν”, σχολιάζει.