Δήμοι Αργυρούπολης – Αλίμου: Αντισυνταγματική η μεταβίβαση του Ελληνικού

Προσφυγών συνέχεια για την υπόθεση των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, καθώς μετά τους 10 κατοίκους της περιοχής και οι δήμοι Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της μεταβίβασης στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) του 30% των εκτάσεων των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, της μαρίνας Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά Αττικής.

Οι δήμοι, όπως και οι κάτοικοι του Ελληνικού και των όμορων δήμων, υποστηρίζουν ότι η επίμαχη μεταβίβαση είναι αντισυνταγματική και μη νόμιμη.

Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι η μεταβίβαση των επίμαχων εκτάσεων στο ΤΑΙΠΕΔ είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5), του κοινωνικού κράτους (άρθρο 25) και της λαϊκής κυριαρχίας ως βάση του λαϊκού πολιτεύματος (άρθρο 1), ενώ, παράλληλα παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα στο περιβάλλον (άρθρο 24), όπως και το άρθρο 43 του Συντάγματος που καθορίζει πότε εκδίδονται τα Προεδρικά Διατάγματα. Επίσης, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, η επίμαχη μεταβίβαση προσκρούει στους νόμους 3943/2011 και 4062/2012.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τους προσφεύγοντες μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, για 99 χρόνια, 5.249.873 τετραγωνικά μέτρα (τμ) του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, 426,011 τμ του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας του Αγίου Κοσμά και 529.792 τμ του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοϊας.

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...