Η Αστυνομία μετέφερε τοξικομανείς στην Αμυγδαλέζα για “ανθρωπιστικούς λόγους”

Κόντρα μεταξύ της Αστυνομίας και των φορέων απεξάρτησης, έχει ξεσπάσει μετά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ, η οποία συνέλαβε τοξικομανείς στο κέντρο της Αθήνας και τους οδήγησε στις εγκαταστάσεις της στην Αμυγδαλέζα.

Η πλευρά της αστυνομίας υποστηρίζει ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν ανθρωπιστικό χαρακτήρα και θα συνεχιστούν.

“Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, διατέθηκαν χθες το βράδυ αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σε συνεργασία με υγειονομικές μονάδες του Υπουργείου Υγείας προέβησαν στη μεταφορά και παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης σε τοξικοεξαρτώμενα άτομα.

Συγκεκριμένα από διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας μεταφέρθηκαν, στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα Αττικής, 132 άτομα, τα οποία έχρηζαν βοήθειας και υγειονομικής περίθαλψης. Ειδικότερα μεταφέρθηκαν 76 ημεδαποί (54 άντρες και 22 γυναίκες) και 56 αλλοδαποί (44 άντρες και 12 γυναίκες).

Στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας τους χορηγήθηκαν σάντουιτς, ζεστή σούπα και φιάλες νερού.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά δράσεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών συνδυάζονται με δράσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα και υγειονομικής περίθαλψης. Οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν με σκοπό την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και την αναβάθμιση του κέντρου της Πρωτεύουσας”.

Οι φορείς απεξάρτησης από την πλευρά τους, σε κοινή ανακοίνωσή τους, κάνουν λόγο για διαπόμπευση και στιγματισμό των εξαρτημένων ατόμων.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά:

“Η επιχείρηση “ΘΕΤΙΣ” του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, βρίσκεται σε εξέλιξη από την Αστυνομία για την “περισυλλογή” και μεταφορά εξαρτημένων στην Αμυγδαλέζα για καταγραφή και ιατρικές εξετάσεις, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, βρίσκει τους φορείς απεξάρτησης κατηγορηματικά αντίθετους και μεγαλώνει την ανησυχία τους για το μέλλον της κοινωνικής φροντίδας στη χώρα μας. Άλλη μια φορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια των πιο αδύναμων γίνονται κουρελόχαρτο στην Ελλάδα της κρίσης.

Μετά τον Ξένιο Δία, τη διαπόμπευση των οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών και τις επιχειρήσεις- σκούπα, το περιστατικό αυτό γίνεται ακόμα ένας μελανός κρίκος στο φαύλο κύκλο που βαθαίνει την κοινωνική αδικία και την κοινωνική κρίση. Ενέργειες όπως αυτή, που υιοθετούνται με το πρόσχημα της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις, το σύνταγμα και το νόμο και οδηγούν την κοινωνία μας σε αδιέξοδο.

Την ώρα που η κρίση επιδεινώνει την κατάσταση των χρηστών μέρα με τη μέρα και οδηγεί περισσότερους ανθρώπους στη χρήση και το περιθώριο, περιμένει κανείς η Πολιτεία να ανταποκριθεί με μέτρα πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης, θεραπείας και επανένταξης. Αντίθετα, αυτού του είδους η τιμωρητική πολιτική, που στιγματίζει, διαπομπεύει και σπρώχνει πιο βαθιά στο περιθώριο, δεν έχει θέση σε ένα κράτος δικαίου, κάνει βαθύτερα τα ρήγματα της ελληνικής κοινωνίας και μεγαλώνει τα προβλήματά της”.

Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)

Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ

Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Ανοιχτή Θεραπευτική Κοινότητα ΑΡΓΩ

Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσ/νίκης, Τμήμα Αποκατάστασης Εξαρτημένων ΙΑΝΟΣ”.

Tι ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ:

Κοινή ανακοίνωση του Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτης, και του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με τη χθεσινοβραδινή επιχείρηση της Αστυνομίας κατά εξαρτημένων ατόμων στην Αθήνα:

Λίγη ώρα μετά την συναινετική υπερψήφιση από την Βουλή ενός νέου νόμου που αποτελεί στροφή από την μέχρι τώρα κατασταλτική αντίληψη για τους χρήστες τοξικοεξαρτησιακών ουσιών στην κατοχύρωση του δικαιώματος στην θεραπεία των χρηστών, η Αστυνομία εξαπέλυσε επιχείρηση «περισυλλογής» χρηστών και μεταφοράς τους στο Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας.

Η επιχείρηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων ως ασθενών, παραβιάζει τα δικαιώματα τους και τους στιγματίζει κοινωνικά ως παραβατικά στοιχεία. Ο εκ των υστέρων ισχυρισμός ότι αυτό έγινε προς βοήθεια τους, στερείται επιχειρημάτων καθώς αγνοήθηκε πλήρως ο αρμόδιος γι΄ αυτό Οργανισμός, που είναι ο ΟΚΑΝΑ.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη καλείται να δώσει εξηγήσεις. Προς τούτο, αύριο, ο Εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Κ. Τριαντάφυλλος, θα καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή, ώστε να δοθεί η αναγκαία ενημέρωση και να ασκηθεί ο απαιτούμενος κοινοβουλευτικός έλεγχος.