Καταδικαστικός ο νόμος για εμπόρους που δηλώνουν χρήστες

Τέλος στις φωνές που είχαν δημιουργηθεί γύρω από το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, ήρθε να βάλει η ψήφισή του επί της αρχής και επί των άρθρων από την Ολομέλεια της Βουλής .Τα περισσότερα από τα άρθρα (περίπου 20-25 από τα 100) του νομοσχεδίου ψηφίστηκαν ομόφωνα.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε φτάσει στη Βουλή επι κυβερνήσεως Λουκά Παπαδήμου και υπουργίας στο Δικαιοσύνης, του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, αλλά αποσύρθηκε λόγω σφοδρών αντιδράσεων που είχε εκφράσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Από τότε παρέμενε κλειδωμένο στα συρτάρια του υπουργείου.

Σημειώνουμε ότι τα δύο άρθρα (58 και 60) που αφορούν στους φορείς απεξάρτησης θα τεθούν σε ονομαστική ψηφοφορία αύριο μετά από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης εξήγησε ότι “για το νομοσχέδιο που πέρυσι δεν είχε τύχη καταφέραμε να πετύχουμε μεγαλύτερη σύγκλιση” και πρόσθεσε ότι “αυτό σημαίνει πως για ζητήματα όπως των ναρκωτικών αναδείχθηκε η υπευθυνότητα του κοινοβουλίου. Αντιληφθήκαμε ότι όταν οι πλατείες είναι γεμάτες, οι φυλακές είναι γεμάτες και οι νέοι χωρίς να κρύβονται τρυπιούνται δημιουργούνται άμεσες συνέπειες στην υγεία αυτών των ανθρώπων και κατ' επέκταση αυτοί εγκληματούν. Γίνεται αντιληπτό ότι το κοινοβούλιο αναγνωρίζοντας τις καταστάσεις ηγέρθη και είπε ότι το πρόβλημα ρέπει να αντιμετωπιστεί”. Πρόσθεσε πως η συμπεριφορά της πλειοψηφίας των κομμάτων στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο απέδειξε πως “το κοινοβούλιο αποκτά την κουλτούρα σύγκλισης που απαιτεί και η κοινωνία. Η κοινωνία διαμαρτύρεται και λέει γιατί στα μείζονα δεν συνεργάζεστε”.

Ο υπουργός υπερασπίστηκε τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου εξηγώντας ότι “αναφορικά με τα ναρκωτικά οι διατάξεις κατευθύνονται στην πρόληψη και την θεραπεία” ενώ μεταξύ άλλων επισήμανε πως “Το «ευεργέτημα που είχε ο μεγαλέμπορος να δηλώνει ότι είναι χρήστης για να αποφεύγει τα ισόβια καταργείται”.

Τι προβλέπει

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εξορθολογίζει την ποινική μεταχείριση των κατηγορούμενων, και δίνει έμφαση στη θεραπευτική αντιμετώπιση των τοξικομανών και όχι στην ποινική καταστολή.

Σε ό, τι αφορά τους εμπόρους ναρκωτικών με οικονομικά οφέλη πάνω από 75.000 ευρώ, οι ποινικές κυρώσεις θα είναι αυστηρότερες, αφού δεν θα αναγνωρίζονται δυνατότητες ηπιότερης μεταχείρισης λόγω τοξικομανίας.