Λύνει τη σιωπή του ο προκλητικός δημοσιογράφος της Bild

Μπροστά στο βαρύ ξύλινο τραπέζι του υπουργού στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών βρέθηκε πριν από τρεις ημέρες το "κακό παιδί" της Bild –όπως τον έχουν χαρακτηρίσει τα ελληνικά ΜΜΕ. Ο Πάουλ Ροντσχάιμερ, ο νεαρός συντάκτης της γερμανικής εφημερίδας με το ένα εκατομμύριο αναγνώστες, έκανε εκείνο που ξέρει να κάνει καλύτερα: Έβγαλε την περίφημη ατάκα από το στόμα του Γιάννη Στουρνάρα που έγινε πρώτο θέμα, έστω και για λίγο, σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ.

"Δεν τολμώ να κυκλοφορήσω μόνος μου στο δρόμο", ομολόγησε ο Τσάρος του υπουργείου Οικονομικών, ο άνθρωπος που έχει χρεωθεί την ανέχεια κάτω από την οποία ζουν οι Έλληνες τον τελευταίο χρόνο. Μάλιστα ήταν ο πρώτος που πήρε συνέντευξη από τον Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργό.

Διαβάστε τη συνέντευξη στο www.crime.gr

Η γνωριμία του Πάουλ με τον υπουργό ξεπερνά τα τρία χρόνια και, όπως ο ίδιος μας είπε, του είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ως οικονομολόγος καθηγητής. Τον χαρακτηρίζει "καθηγητή" και όχι πολιτικό, "κορυφαίο στον τομέα του", αλλά διαφωνεί με την μέχρι τώρα πολιτική του καθώς, όπως λέει, δεν έχει φέρει αποτελέσματα για την Ελλάδα. Δικαιολογεί υπομειδιώντας την φράση του υπουργού ότι δεν μπορεί να κυκλοφορεί μόνος του και ότι δεν έχει χρόνο για να κάνει αυτά που θέλει λόγω φόρτου εργασίας –θέση ελαφρώς διαφοροποιημένη από αυτή του ρεπορτάζ του, που αφήνει περιθώρια άλλων ερμηνειών.

Στην "αντισυνέντευξη" που παραχώρησε στο crime.gr ο Πάουλ Ροντσχάιμερ, λίγες μόλις ώρες μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης του με τον Γιάννη Στουρνάρα, υποστηρίζει ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών "κάνει καλή δουλειά" -έχασε, όμως, τα λόγια του όταν ρωτήθηκε αν θα τον εμπιστευόταν για υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας. Έπειτα από αρκετά λεπτά "ένοχης" σιωπής, μισόλογα και κάποια παρατεταμένα γέλια, απάντησε διπλωματικά: "Δεν τον ξέρω και τόσο καλά για να κρίνω... Προφανώς είναι κορυφή στον τομέα του... Πιστεύω πως στη Γερμανία δεν έχουμε τόσους τεχνοκράτες στην κυβέρνηση... Είναι όλοι άνθρωποι των κομμάτων και ακολουθούν μια τακτική... Ως εξωτερικός παρατηρητής βλέπω ότι είναι ωραίο να έχεις, ίσως, τέτοιους ανθρώπους σε μια μικτή κυβέρνηση, μάλλον... Και νομίζω ότι κάνει καλή δουλειά... Δεν ξέρω. Δεν ξέρω τι να πω!".

-Τι γνώμη έχεις, αλήθεια, για τον Γιάννη Στουρνάρα;

Τον έχω συναντήσει αρκετές φορές στο παρελθόν –η πρώτη ήταν το 2010, τότε ήταν ο "ειδικός" στον τομέα της οικονομίας... Είχαμε μιλήσει αρκετή ώρα. Τον συνάντησα και αργότερα, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο. Κι άλλες φορές. Πιστεύω ότι είναι πολύ καλός σ' αυτό που κάνει, ότι είναι σε κορυφαίο επίπεδο στον τομέα του...

-Κορυφαίος στον τομέα της οικονομίας ως καθηγητής ή ως πολιτικός;

Όχι, όχι, μιλάω ως καθηγητής οικονομίας! Δεν είναι, άλλωστε, ακριβώς πολιτικός... Δε μιλάει όπως μιλάνε οι πολιτικοί, δείχνει να κρατάει μια θέση άμυνας. Προσπαθεί σκληρά και δείχνει να έχει αίσθηση του καθήκοντος. Δεν είναι πολιτικός, όντως, είναι κάτι διαφορετικό... Προσπαθεί σκληρά να διαπραγματευτεί, η Ευρώπη τον σέβεται και ο ίδιος δείχνει να εκπλήσσεται από το πώς δουλεύει το σύστημα στην Ελλάδα. Δε μου έχει πει κάτι, φυσικά, αλλά προσωπικά ψυχανεμίζομαι ότι δεν κατανοεί πλήρως το πώς δουλεύει το σύστημα... Είναι αξιοσέβαστος στην Ευρώπη και νομίζω ότι απολαμβάνει τον σεβασμό των Γερμανών.

Δεν καταλαβαίνει το "σύστημα"

-Λες ότι δείχνει να μην καταλαβαίνει πώς δουλεύει το σύστημα στην Ελλάδα. Σου δίνει αυτή την εντύπωση;

Δεν μου είπε ποτέ κάτι τέτοιο ο ίδιος. Θυμάμαι να διαβάζω παλιές του συνεντεύξεις και παρατηρούσα ότι τότε κατέκρινε τα προγράμματα λιτότητας. Λογικό είναι να δρα διαφορετικά τώρα –τώρα κατέχει ένα συγκεκριμένο πολιτικό αξίωμα και, όταν βρίσκεσαι σ' αυτή τη θέση, δεν μπορείς να λες αυτό που πραγματικά θες να πεις! Δεν είσαι ανεξάρτητος. Έχεις ένα πολιτικό κόμμα από πίσω σου υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία λογοδοτείς, οφείλεις να ενεργείς με βάση άλλα μέτρα. Δεν μπορώ κι εγώ να καταλάβω πώς κατάφερε να προσαρμοστεί σ' ένα τόσο διαφορετικό καλούπι. Δεν πιστεύω, τελικά, ότι σκέφτεται με διαφορετικό τρόπο, αλλά ότι πλέον χειρίζεται διαφορετικά τα πράγματα. Πριν από τρία χρόνια επέκρινε τη σκληρή λιτότητα και τώρα είναι ο υπουργός Οικονομικών... Δεν είναι εύκολο γι' αυτόν να κατανοήσει το σύστημα.

-Τον ρώτησες πώς είναι να είναι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και σου έδωσε μια απάντηση που "έπαιξε" σ' όλα τα ελληνικά Μέσα...

Τον ρώτησα τι προβλήματα αντιμετωπίζει ως υπουργός και μου απάντησε ότι, για παράδειγμα, ούτε έξω από την πόρτα δεν μπορεί να βγει μόνος του, για λόγους ασφαλείας. Και είναι ανθρώπινο αυτό. Όπως και ότι δεν έχει καθόλου χρόνο, δεδομένου ότι είναι αναγκασμένος να δουλεύει 18 και 20 ώρες τη μέρα. Πριν από λίγο καιρό ήταν ένας ανεξάρτητος άνθρωπος και τώρα πια είναι ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα της ελληνικής κυβέρνησης! Είναι μια απολύτως ανθρώπινη φράση αυτή που είπε –δεν ξέρω τι λέγεται εκεί κι αν έχουν κι άλλοι την ίδια οπτική. Δεν θα ήθελα, πάντως, να το σχολιάσω και πάρα πολύ αυτό...

-Πιστεύεις ότι κατανοεί αυτό που περνάνε σήμερα οι Έλληνες;

Ναι, πιστεύω ότι καταλαβαίνει –αν δεν καταλάβαινε δεν θα έπρεπε να είναι υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας! Αυτός ο άνθρωπος έχει να κάνει με αριθμούς και σχεδιάσματα και με τις Ευρωπαϊκές Αρχές. Δεν ξέρω, όμως, αν ο ίδιος έχει καταλάβει ότι είναι πολύ μεγάλο θέμα –η ζωή στην Ελλάδα σήμερα. Είναι καλό σημάδι ότι μιλάει για φορολόγηση των πλούσιων και των λογαριασμών στην Ελβετία ή για το ότι θέλει να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις –να κάνει κάτι, τέλος πάντων! Να μην πληρώνουν μόνο οι απλοί άνθρωποι για την κρίση! Τώρα πρέπει να κάνει εκείνο το οποίο οι περιμένουν οι Έλληνες.

-Έχεις έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα. Ποια η γνώμη σου για την κατάσταση εδώ, αυτή τη στιγμή;

Αρκεί ως εδώ, πιστεύω. Οι άνθρωποι έχουν υποφέρει αρκετά, η λιτότητα δεν αποδίδει –είδαμε και στην Ιταλία πού τους έβγαλε αυτή η κατάσταση... Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λαμβάνει σοβαρές αποφάσεις για να βοηθήσει την Ελλάδα με τον καλύτερο τρόπο. Και πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να πιεστεί για ν' αλλάξει τακτική. Προφανώς δεν είναι αρκετό να κυνηγήσεις μερικούς πολιτικούς ή να βάλεις και κάποιους στη φυλακή για να αποδείξεις κάτι. Σίγουρα είναι ένα καλό σημάδι, αλλά δε φτάνει. Η Ελλάδα πρέπει ν' αποφασίσει να εφαρμόσει το σλόγκαν " λιγότερα λόγια-περισσότερες πράξεις", να δημιουργήσει ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα... Πρέπει και οι δυο πλευρές να βρουν ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει την Ελλάδα και θα δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία.

-Άρα δε συμφωνείς με την πολιτική Στουρνάρα;

Δε συμφωνώ ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Νομίζω ότι πρέπει να γίνουν κι άλλα πράγματα και διαφορετικά πράγματα.

-Από τη συνέντευξη που πήρες απ' τον υπουργό, υπάρχει κάτι που δεν δημοσιεύτηκε τελικά;

Νομίζω πως του έκανα κάποιες πολύ σκληρές ερωτήσεις. Τον ρώτησα για τη μελέτη της ΕΕ και του ΔΝΤ που καταγράφει τις αδυναμίες της μάχης κατά της φοροδιαφυγής, για παράδειγμα. Ή για το νέο "κούρεμα" μέσα στο 2013, για το οποίο γίνεται μεγάλη συζήτηση τελευταία, ειδικά στη Γερμανία. Πιστεύω ότι ήταν πολύ έξυπνο από μέρους του να μιλήσει για "παρανόηση" σε ό,τι έχει να κάνει με το κούρεμα γιατί, απ' ό,τι ξέρω, στη Γερμανία και στις αγορές επικρατεί αναστάτωση σχετικά μ' αυτό. Είμαστε λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές και η Μέρκελ προβληματίζεται μ' αυτό το θέμα, εμπλέκεται και η Ευρώπη –και τώρα άρχισαν ν' ασχολούνται και τα ελληνικά ΜΜΕ...

-Όταν σου είπε ότι δεν προλαβαίνει να δει τους φίλους του, να πάει μια βόλτα, ν' αθληθεί, αισθάνθηκες λύπη γι' αυτόν;

Γιατί να τον λυπηθώ; Ναι, σίγουρα είναι καινούριος σ' αυτό το ρόλο, αλλά σίγουρα ήξερε πριν αναλάβει! Δεν τον λυπάμαι! Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι έξαλλοι μ' αυτά που συμβαίνουν –εγώ, πραγματικά, είμαι έκπληκτος από το πόσο ήσυχοι είναι οι Έλληνες. Έχω έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα και έχω παρατηρήσει τους ανθρώπους της. Τώρα οι άνθρωποι υποφέρουν και, πραγματικά, περίμενα περισσότερη αντίδραση –πιο "βίαιη" αντίσταση, διαδηλώσεις στους δρόμους, επανάσταση, φωτιές!