Καταρρακτώδεις βροχές και χαλάζι στην Μακεδονία – Έκλεισε η Εγνατία

Ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν το βράδυ της Δευτέρας περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, με ισχυρές βροχοπτώσεις, ανέμους, αλλά και χαλαζόπτωση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετώπισε η Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου η πυροσβεστική κλήθηκε να απεγκλωβίσει ηλικιωμένα, κυρίως, άτομα.

Προβλήματα αντιμετώπισαν τα Γιαννιτσά, αλλά και περιοχές της Βέροιας κοντά στην Αλεξάνδρεια, όπως επίσης και χωριά που βρίσκονται στην περιοχή της Αριδαίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης, προβλήματα ηλεκτροδότησης, ενώ παραμένει σε επιφυλακή δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, από νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Πάντως, αυτή την ώρα, τα φαινόμενα είναι σε ύφεση.

Ανοίγουν ένα-ένα τα κλειστά τμήματα της Εγνατίας Οδού

Κλειστή ήταν το πρωί της Τρίτης λόγω συσσώρευσης μεγάλου όγκου υδάτων στο οδόστρωμα, η Εγνατία Οδός, από την Κοζάνη έως την Καλαμιά, με κατεύθυνση προς τα Ιωάννινα. Τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο οφείλονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικρατούν σε ανατολική και κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης, λίγο μετά τις 09:00 έκλεισε στο σημείο αυτό και το ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Θεσσαλονίκη.

Η ισχυρή καταιγίδα που έπληξε περιοχές της κεντρικής και της δυτικής Μακεδονίας άφησε πίσω της σοβαρά προβλήματα.

H Εγνατία Οδός παραμένει κλειστή, στο τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο Καλαμιάς έως τα Κοίλα του νομού Κοζάνης, λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου όγκου υδάτων στο οδόστρωμα, περίπου στο 200ό χιλιόμετρο, από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Η άντληση των υδάτων συνεχίζεται, με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας, ενώ η ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων, που αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται για λόγους ασφαλείας μέσω παρακαμπτηρίων οδών, αναμένεται να αποκατασταθεί εντός των επόμενων ωρών.

Βάσει ανακοίνωσης της Εγνατίας Οδού Α.Ε., αν και τα υδραυλικά συστήματα της οδού λειτούργησαν κανονικά, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια της βροχόπτωσης -δηλαδή από το μεσημέρι της 25ης μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Φεβρουαρίου- να μη σημειωθεί κανένα πρόβλημα, φαίνεται ότι, "εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας των όμβριων υδάτων, οι φυσικοί αποδέκτες δεν ήταν ικανοί να παραλάβουν τις παροχές".

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κοζάνης, η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται προς το παρόν μέσω της ενωτικής οδού Κοίλων - Βατερού και της εθνικής οδού Κοζάνης - Ιωαννίνων, χωρίς να σημειώνονται ιδιαίτερα προβλήματα.

"Άνοιξαν οι ουρανοί" το βράδυ της Δευτέρας

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν από το βράδυ της Δευτέρας και συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα. Η δυνατή νεροποντή συνδυάστηκε - κατά τόπους - με ανέμους, βροντές και χαλαζόπτωση.

Δεκάδες σπίτια και τεράστιες αγροτικές εκτάσεις πλημμύρισαν στους νομούς της Ημαθίας και της Πέλλας και δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμμάρους.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από σπίτια και καταστήματα, ενώ επενέβη σε αρκετές περιπτώσεις για να απεγκλωβίσει ηλικιωμένους από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους αλλά και οδηγούς από τα οχήματά τους.

Περίπου 180 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων καταγράφηκαν στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και περισσότερες από δέκα στη Βέροια. Ακόμη, 70 κλήσεις για αντλήσεις πλημμυρισμένων σπιτιών δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην περιοχή των Γιαννιτσών και άλλες 20 στην Αριδαία Πέλλας.

Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, το ύψος της βροχής έφτασε ακόμη και τα 50 εκατοστά, ενώ στην Αριδαία, όπου το νερό ανήλθε στους 20 πόντους, πλημμύρισε το Δημαρχείο Αλμωπίας. Από την κακοκαιρία σημειώθηκαν και διακοπές ηλεκτροδότησης.

Εξάλλου, δυνατή βροχόπτωση έπληξε την Κοζάνη και την Καστοριά, όπου δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επενέβη σε αυτές τις περιοχές σε δέκα περιπτώσεις για άντληση νερών από σπίτια.

Στο μεταξύ, συνεργεία του ΕΛΓΑ θα ξεκινήσουν τις επόμενες ώρες τους ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν σημειωθεί ζημιές σε καλλιέργειες στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας. Αρκετοί αγρότες από τις δύο περιοχές επικοινωνούν από το πρωί με τους αρμόδιους, προκειμένου να δηλώσουν καταστροφές.