Στα σκαριά η Πινακοθήκη του αύριο

Τα Χριστούγεννα του 2015 θα είναι έτοιμη η νέα Πινακοθήκη της Ελλάδας, ενώ τον προσεχή Μάρτιο υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου.

“Πρόκειται για ένα νέο τοπόσημο στο κέντρο της Αθήνας” σχολίασε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην παρουσίαση του έργου, τη Δευτέρα το πρωί.

Από την πλευρά του, ο υπουργός πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, μίλησε για “μεγάλη στιγμή” και “ώρα της αλήθειας” για την Εθνική Πινακοθήκη.

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το σχέδιο για μια σύγχρονη και μεγάλη Πινακοθήκη οδηγείται προς την υλοποίησή του” είπε ο αναπληρωτής υπουργός για την Εθνική Πινακοθήκη, η οποία θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 4 Μαρτίου –με την τελευταία ξενάγηση να πραγματοποιείται στις 2 Μαρτίου.

Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, κα. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ανέφερε ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες, 120 έργα της Εθνικής Πινακοθήκης θα παρουσιάζονται στο κτίριο Β της Γλυπτοθήκης, όπου θα λειτουργεί κανονικά, όπως και η βιβλιοθήκη για τους μελετητές. Επίσης, ετοιμάζονται ταξίδια και παρουσιάσεις των έργων σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, ενώ ψηφιοποιημένα έργα θα προβάλλονται σε οθόνες σε διάφορους χώρους και Μουσεία της Αθήνας, ώστε η Πινακοθήκη να είναι παρούσα όσο καιρό χτίζεται.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανέθεσε αρχικά στους πρώτους μελετητές (γραφείο Π. & Κ. Μυλωνά και Δ. Φατούρο) την εκπόνηση προμελέτης η οποία αποπληρώθηκε, ύστερα από πολυετή καθυστέρηση, με χορηγία του “Ιδρύματος Μαρία Τσάκος”.

Οι οριστικές μελέτες εκπονήθηκαν από την εταιρεία, “Αρχιτεκτονική ΕΠΕ Γραμματόουλος – Πανουσάκης”, και “Δ. Βασιλόπουλος & Συνεργάτες Ε.Ε.”.

Το έργο προσθέτει στο υφιστάμενο κτίριο των 9.720 τετραγωνικών μέτρων άλλα 11.040, υπερδιπλασιάζοντας τους λειτουργικούς του χώρους (σύνολο 20.760 τ.μ.).

Το μουσείο θα έχει μελλοντικά έκταση, 2.230 τ.μ., πρόσθετους εκθεσιακούς χώρους, 1.645 τ.μ., επιπλέον αποθήκες έργων τέχνης, αμφιθέατρο 450 θέσεων, εκπαιδευτικό χώρο, υποδοχή και πωλητήρια 910 τ.μ., σύγχρονα εργαστήρια, χώρους διοίκησης, βιβλιοθήκη, καφέ εστιατόριο, κ.ά.. Το υπάρχον κτίριο ενισχύεται, σύμφωνα με το νέο αντισεισμικό κανονισμό.

Θα είναι εξοπλισμένο με ράμπες κυκλοφορίας των επισκεπτών, τα απαραίτητα ασανσέρ και κλιμακοστάσια καθώς και πρόσβαση σε ΑΜΕΑ.

Το κόστος του έργου θα φτάσει τα 45 εκατομμύρια ευρώ. Με την φροντίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, το οποίο θα καλύψει τα 32 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ εξασφαλίστηκε με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.