Αριθμοί-ρεκόρ για τις μεταγραφές στα Πανεπιστήμια

Περισσότεροι από 10.000 φοιτητές αναμένεται να μετεγγραφούν το ερχόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, ενώ οι αιτήσεις αναμένεται να σπάσουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, καθώς, αντίστοιχα, θα ξεπεράσουν τις 30.000.

Η αδυναμία πολλών γονέων να αντεπεξέλθουν στα έξοδα δεύτερου ή τρίτου σπιτιού, σε περίπτωση που σπουδάζει και άλλο παιδί μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, έχει οδηγήσει πολλούς φοιτητές στην... έξοδο από το Πανεπιστήμιο.

Η επαναφορά των μεταγραφών, όμως, δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές να διεκδικήσουν μεταγραφή κοντά στον τόπο κατοικίας τους ή σε περιοχή που σπουδάζει ο αδελφός ή η αδερφή τους.

Τις επόμενες ημέρες, το υπουργείο Παιδείας θα καλέσει τους δικαιούχους να καταθέσουν αιτήσεις σε ειδική ιστοσελίδα, ενώ αμέσως μετά θα ειδική υπηρεσία θα προχωρήσει στην επαλήθευση των στοιχείων από τους υποψηφίους, όσον αφορά το ύψος του εισοδήματος.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Έθνος", οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώνουν ως και δύο τμήματα, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα που πρέπει να υπάρχεις στην οικογένεια είναι 7.500 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται για ορισμένες περιπτώσεις πασχόντων αλλά και για υποψηφίους με άνεργους γονείς.

Οι περισσότερες αιτήσεις αναμένεται να υποβληθούν για τις σχολές και τα τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ που εδρεύουν στην Αθήνα.

Στόχος του υπουργείου είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί ως τις 15 Μαρτίου του 2013.