Η ημέρα που κάηκε η Αθήνα ελέω δευτέρου Μνημονίου…

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που, υπό το βάρος των υπογραφών του δευτέρου Μνημονίου από την κυβέρνηση Παπαδήμου, κάηκε ολόκληρη η Αθήνα από αντιεξουσιαστές, κουκουλοφόρους και προβοκάτορες.

Ήταν Κυριακή -το 2012 ήταν δίσεκτο- και πάνω από 100.000 Έλληνες πολίτες, κάτοικοι της πρωτεύουσας οι περισσότεροι, είχαν βρεθεί στην πλατεία Συντάγματος και τη λεωφόρο Αμαλίας, μπροστά από την ελληνική Βουλή, για να διαμαρτυρηθούν και να αντιταχθούν "στην καταστροφική πολιτική του Μνημονίου".

Αργότερα, ακολούθησαν οι γνωστές -πλέον- μάχες των δυνάμεων του ΜΑΤ, αρκετές διμοιρίες των οποίων βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας, με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και επιδόθηκαν σε ενός τύπου "αντάρτικο πόλεων" που συμπεριελάμβανε ρίψεις μολότοφ, χημικών, δακρυγόνων.

Το πλέον χαρακτηριστικό αποτέλεσμα των επεισοδίων ήταν η κατάσταση του ιστορικού κινηματογράφου Αττικόν, ο οποίος έγινε ολόκληρος στάχτη.

Σύμφωνα με όσα είχε μεταδώσει εκείνη την ημέρα το πρακτορείο Associated Press, τουλάχιστον 37 άτομα είχαν τραυματιστεί και είχαν συλληφθεί 23 άτομα, ενώ άλλα 25 είχαν απλά προσαχθεί.

Από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας καταστράφηκαν ή είχαν σοβαρές ζημιές πάνω από 90 κτίρια, τα οποία βρίσκονταν κυρίως στις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Ερμού, Αιόλου και Αθηνάς, με εννέα από αυτά να έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές.