Παίζουν τα ρέστα τους στις διεκδικήσεις οι αγρότες

Μεγαλώνει η διάσταση απόψεων μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης στο θέμα της αμφιλεγόμενης επίλυσης των ζητημάτων που τους απασχολούν και για τα οποία έχουν βγει στους δρόμους και έχουν στήσει μπλόκα.

Με τη δημιουργία νέων μπλόκων, αλλά και την ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων, απαντούν στις κυβερνητικές εξαγγελίες οι αγρότες της χώρας. Κλιμάκωση των μπλόκων υπάρχει σε αρκετές περιοχές και ιδίως στο ύψος του Πλαταμώνα στην εθνική οδό, σε Καβάλα, Δράμα και ειδικότερα, στο Νευροκόπι.

Εκπρόσωποι από τα περισσότερα μπλόκα, με μεγάλο ποσοστό εκπροσώπησης, δήλωσαν ότι θα μεταβούν στον κόμβο της Νίκαιας την Κυριακή, όπου πρόκειται να γίνει πανελλαδική συγκέντρωσή τους, με στόχο να αποφασιστεί από κοινού το τι μέλλει γενέσθαι με τις κινητοποιήσεις του ερχόμενους διαστήματος.

Αγρότες: Η κυβέρνηση μας εμπαίζει με "ψίχουλα"

Αμετακίνητοι παραμένουν στις διεκδικήσεις τους, μέσω των κινητοποίησεών τους και δηλώνουν ότι θεωρούν "εμπαιγμό" και "ψίχουλα" τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης, τόσο ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, όσο και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, Κώστας Τζέλας, υποστήριξαν ότι στην ουσία δεν ικανοποιήθηκε κανένα από τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου.

Επιχείρηση εκτόνωσης από Τσαυτάρη με τους αγρότες ανένδοτους

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, θέλησε να κατευνάσει τους αγρότες και να ρίξει τους τόνους. "Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με διάλογο, κατανόηση και υπομονή και όχι με ανακρίβειες, ψεύδη και εκβιαστικές κινήσεις", τόνισε ο υπουργός. Οι λύσεις στα αγροτικά θέματα δεν δίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού, διεμήνυσε την Παρασκευή από την Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τσαυτάρης πρόσθεσε επίσης ότι το υπουργείο "προσπαθεί καθημερινά να λύσει ό,τι πρόβλημα μπορεί στο μέτρο του εφικτού και του επιτρεπτού" με βάση τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

"Τα προβλήματα των αγροτών δεν μπορεί όλα να τα λύσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Χρειάζεται συνεργασία με άλλα υπουργεία, το Οικονομικών, το Περιβάλλοντος, για τις αδειοδοτήσεις κτηνοτροφικών μονάδων, για παράδειγμα και με το Κοινωνικής Ασφάλισης για τις συντάξεις", επισήμανε.

Το θέμα των συντάξεων, είν' αλήθεια, είναι το μόνο, το οποίο οι αγρότες είδαν με θετικό μάτι. Σύμφωνα με το Βαγγέλη Μπούτα, ωστόσο, κανένα από τα υπόλοιπα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των αγροτών. "Ούτε καν μας ανακουφίζουν", σχολίασε και υποστήριξε ότι "στόχος της πολιτείας είναι να μπερδέψει την κοινή γνώμη, που συντάσσεται για πρώτη φορά τόσο δυναμικά στο πλευρό των αγροτών, ύστερα από πολλά χρόνια".

"Οι αγρότες πρέπει να ξέρουν ότι είμαστε δίπλα τους. Η γεωργία είναι ένας πυλώνας στον οποίο θέλουμε να πατήσουμε για να πάμε μπροστά. Είναι ο μόνος τομέας, μαζί με τον τουρισμό, που μπορεί να μας επιτρέψει γρήγορα να ορθοποδήσουμε", πρόσθεσε άνευ αντικρίσματος ο υπουργός.

Ο Αθανάσιος Τσαυτάρης, με αφορμή της επίσκεψής του στην έκθεση Zootechnia, αναφέρθηκε στην ανάγκη στροφής της Ελλάδας στη γεωργία ποιότητας και στην εφαρμογή πρακτικών καλλιέργειας φιλικών προς το περιβάλλον και σημείωσε επίσης ότι αυτό που φαίνεται σαν πρόβλημα περιβάλλοντος, την επόμενη ημέρα μπορεί να είναι πλεονέκτημα εισοδήματος.

Η κατάσταση που επικρατεί στα μπλόκα

Το μπλόκο της Ημαθίας ενισχύεται διαρκώς τόσο από αγρότες που προσέρχονται από Πέλλα και Πιερία, καθώς και από οδηγούς ταξί και εμποροϋπαλλήλους.

Στις Σέρρες, οι αγρότες παραμένουν στην κομβική διασταύρωση του δημοτικού διαμερίσματος Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Σερρών -Θεσσαλονίκης και Σερρών - Προμαχώνα, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πάρουν το δρόμο προς το παραμεθόριο σταθμό του Προμαχώνα.

Παρατεταγμένα παραμένουν τρακτέρ στον κόμβο των Κερδυλλίων παραπλεύρως της εθνικής οδούς Σερρών - Καβάλας, ενώ μια μικρότερη δύναμη αγροτών με τρακτέρ βρίσκεται έξω από το Ροδολίβος, του Δήμου Αμφιπόλεως.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης οι αγρότες σε διάφορες περιοχές μετρούν τις δυνάμεις τους, ενημερώνουν τους αγρότες και δεν αποκλείουν να προχωρήσουν και αυτοί σε κινητοποιήσεις. Στη Θεσσαλία, οι αγρότες παραμένουν στον κόμβο της Νίκαιας επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Μπλόκα έχουν στήσει στην κομβική διασταύρωση του δημοτικού διαμερίσματος Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης και Σερρών -Προμαχώνα, στον κόμβο των Κερδυλλίων παραπλεύρως της εθνικής οδούς Σερρών - Καβάλας, ενώ μία μικρότερη δύναμη αγροτών με τρακτέρ βρίσκεται έξω από το Ροδολίβος, του δήμου Αμφιπόλεως. Πάντως, και οι Σερραίοι αγρότες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πάνε Προμαχώνα και να κλείσουν τα σύνορα με Βουλγαρία.

Κλιμάκωση σε Δράμα - Καβάλα και επίσκεψη Καμμένου στο μπλόκο της Ημαθίας

Οι αγρότες σε Δράμα και Καβάλα ενισχύουν ολοένα και περισσότερο το μπλόκο που έχει στηθεί στο τμήμα της εθνικής οδού Καβάλας - Δράμας στο ύψος της κοινότητας Λυδίας, ενώ παρατεταγμένα συνεχίζουν να έχουν τα τρακτέρ τους στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκινογείων. Νέο μπλόκο από πατατοπαραγωγούς Δράμας δημιουργήθηκε στο ύψος Οχυρού στο Κάτω Νευροκόπι.

Σε Έβρο και Ροδόπη, οι αγρότες έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους έξω απο το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Ζάχαρης, στις Φέρες και στον κόμβο Καλλίστης, επί της εθνικής οδού Κομοτηνής - Ξάνθης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Νομό Ημαθίας, παραμένει το μπλόκο που έχει στηθεί τις τελευταίες 17 ημέρες βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

"Ανεπιθύμητος" ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στις Σέρρες - Τι δηλώνει ο ίδιος ο Τσαυτάρης

Στο μεταξύ, "ανεπιθύμητο" χαρακτήρισαν αγρότες από τις Σέρρες τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη. Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι δεν υπήρξε χρόνος για να γίνει συνάντηση μαζί τους κι έτσι οι αγρότες έξαλλοι τον προειδοποίησαν να μην επισκεφθεί την περιοχή τους. Το κλίμα έντασης πάντως υπήρξε από την αρχή, όταν άρχισε η ξεχωριστή συνάντηση του κ.Τσαυτάρη με τους αγρότες από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Ο εκπρόσωπος των Σερραίων αγροτών Στέργιος Λίτος, κατήγγειλε το γεγονός, λέγοντας ότι το υπουργείο διαχωρίζει τους αγρότες, ενώ επιτέθηκε και εναντίον των Θεσσαλονικιών αγροτών.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έδωσε απάντηση από την έκθεση Ζootechnia:

"Έπρεπε να έρθω ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη, γιατί είχα υποχρέωση να μιλήσω στο Συνέδριο του Economist. Μετά την ομιλία μου, έπρεπε να γυρίσω πίσω, για τις συζητήσεις για το δημοσιονομικό πλαίσιο στην Ευρώπη με τους Πρωθυπουργούς αλλά και τις συζητήσεις – λύσεις που προτείνουμε στους γεωργούς.

Επανήλθα, λοιπόν, στη Θεσσαλονίκη για να κάνουμε τα εγκαίνια της Έκθεσης και στη συνέχεια συναντήθηκα με μια ομάδα αγροτών από την περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής που είχαν μαζευτεί στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, για να συζητήσουμε τα προβλήματα και τις πιθανές λύσεις.

Αργότερα γύρω στις 22:00 είχα ραντεβού με τον Ολλανδό Υφυπουργό Εξωτερικού Εμπορίου, που ήταν στη χώρα μας και τον φιλοξενήσαμε γιατί ήταν και αυτός στο Εconomist. Δύο λεπτά πριν τις 22:00, έρχονται Σερραίοι γεωργοί και λένε "πρέπει να δείτε και εμάς
τώρα". Τους απάντησα "Παιδιά, θα έρθω αύριο στις Σέρρες να σας δω όσο θέλετε, τώρα δεν μπορώ να σας δω, γιατί περιμένει ο Ολλανδός Υφυπουργός.

Εκεί φωνάζανε, μπροστά στις κάμερες, μου είπαν "τώρα θα μας δείτε" και εγώ τους απάντησα "δεν μπορώ να σας δω, θα το προγραμματίσουμε, θα το δούμε αύριο πρωί - πρωί". Η συνάντηση δεν έγινε, εγώ έφυγα και διαβάζω σήμερα και βλέπω στις τηλεοράσεις να λένε "αλήτης ο Υπουργός Γεωργίας, ανεπιθύμητος στο χώρο των Σερρών". Τα συμπεράσματα δικά σας".