Διεθνής Αμνηστία: Ο Όργουελ θα λάτρευε το ελληνικό Photoshop!

Με το θρυλικό βιβλίο του Τζορτζ Όργουελ “1984” παρομοιάζει την αλλοίωση μέσω Photoshop φωτογραφιών των συλληφθέντων για τη ληστεία στο Βελβεντό από την Ελληνική Αστυνομία άρθρο που δημοσιεύεται σε blog της Διεθνούς Αμνηστίας.

“Ο Όργουελ θα λάτρευε το Photoshop”, είναι ο τίτλος του άρθρου, που παραλληλίζει την παραποίηση των φωτογραφιών με τις μεθόδους παραποίησης της ιστορίας που περιέγραφε στο “1984” ο Τζορτζ Όργουελ, όπου ο ήρωας είχε αναλάβει να ξαναγράφει την ιστορία με τον τρόπο που βόλευε κάθε φορά το Κόμμα, ενώ αναφορά γίνεται και στον Στάλιν, που είναι γνωστό ότι συχνά ζητούσε την παραποίηση φωτογραφιών που περιελάμβαναν στελέχη του Κόμματος που είχαν πέσει σε δυσμένεια.

“Η αναφερόμενη περίπτωση του ελληνικού Photoshop είναι απλώς μία αδύναμη ηχώ των διαδικασιών παραποίησης στο “1984”, αλλά είναι μία ηχώ παρ' όλα αυτά. Οι παραποιημένες φωτογραφίες βασανιστηρίων και τα “πειραγμένα” πρακτικά των ανακρίσεων είναι τα οργουελιανά εργαλεία των εγκληματιών του παρελθόντος και του παρόντος”, αναφέρει κλείνοντας το άρθρο.