Τα ΜΑΤ έσπασαν την απεργία στο λιμάνι του Πειραιά

Επέμβαση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά για τη λήξη της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.). Λίγο μετά τις 9 το πρωί ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται μέλη του ΠΑΜΕ σε ένδειξη αλληλεγγύης στους ναυτεργάτες. Στις 10, οι συγκεντρωμένοι είχαν ήδη ξεπεράσει τις 5.000. Τα μέλη του ΠΑΜΕ προχωρούν σε πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Ναυτιλίας, διαμαρτυρόμενοι για την νέα επιστράτευση που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Στο σημείο μετέβη και η γεγική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα η οποία μίλησε στους συγκεντρωμένους Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το πιστόλι στον κρόταφο των ναυτεργατών το έβαλε η κυβέρνηση αλλά τις σφαίρες τις έδωσαν οι εφοπλιστές, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι ιδιοκτήτες των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων. Η απάντηση πρέπει να είναι η επιστράτευση του λαού για να ανατρέψει αυτήν την πολιτική και όχι μόνο την κυβέρνηση».

Στο μεταξύ, κανονικά φορτώνουν και αναχωρούν, έστω και με καθυστερήσεις, τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά.

Το χρονικό της επίταξης 

Στις 03:45 κλούβες των ΜΑΤ παρατάχθηκαν εντός του χώρου του λιμανιού και συγκεκριμένα στην πύλη Ε3, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι 100 μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο.), καθώς και μέλη του ΠΑΜΕ, τα οποία περιφρουρούσαν την απεργία. Δεν υπήρξαν επεισόδια, παρά μόνο συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Μετά τις 04:30, τρία πλοία, άδεια, απέπλευσαν από το λιμάνι και τα οποία παρέμεναν δεμένα στο σημείο όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Λίγο μετά τις 05:00 αναχώρησε από το λιμάνι και τέταρτο πλοίο, το Blue Star 1. Οι ναυτεργάτες με τη σειρά τους έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10:00 το πρωί της Τετάρτης στο ίδιο σημείο και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.Στη συγκέντρωση αυτή θα συμμετέχουν εκτός από την ΠΝΟ, η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, τέσσερα πλοία παρέμεναν στη θέση Ράδα, το χώρο δηλαδή που βρίσκεται λίγο πριν την κεντρική είσοδο στο λιμάνι του Πειραιά.

Στις 09:00 θα καταφθάσουν και τα πλοία από την Κρήτη, ενώ στις προβλήτες Ε1 και Ε2 ήδη τα πρώτα πλοία αρχίζουν και φορτώνουν για Ρόδο και Κυκλάδες.

Όσο περνάει η ώρα μεγαλώνει και ο αριθμός των απεργών που βρίσκονται στον Πειραιά. Πάνω από 500 άτομα βρίσκονται στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Λίγη ώρα μετά τις 06:30 αποχώρησαν από το σημείο οι αστυνομικές δυνάμεις.