Human Rights Watch: Απάνθρωπη διαχείριση μεταναστών στην Ελλάδα

Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση "Human Rights Watch" έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η σχετική έκθεση διαπίστωσε ότι η Ελλάδα φέρεται να "εφαρμόζει πρακτικές διακριτικής μεταχείρισης σε βάρος των μεταναστών παραβιάζοντας τα θεμελιώδη δικαιώματά τους".

Συγκεκριμένα, γίνεται και σε μια σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), με τις οποίες η χώρα μας καταδικάστηκε για απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών. Ανάμεσα στα ευρήματα για τη χώρα μας βρίσκεται και η αύξηση των κρουσμάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Στο επίκεντρο της έκθεσης, πάντως, βρέθηκαν οι χώρες της Μέσης Ανατολής , ιδίως μετά το εύφλεκτο κλίμα λόγω των αντιδράσεων της Αραβικής Άνοιξης.

Συν τοις άλλοις, από τη "Human Rights Watch" επικρίνονται οι ΗΠΑ, για "εκτεταμένη χρήση της θανατικής ποινής".

Τα ανεπτυγμένα κράτη, στο σύνολό τους, καλούνται να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες, ώστε τα αναπτυσσόμενα να εστιάσουν περισσότερο στο σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών και στην ενίσχυση της ελευθερίας του λόγου.

Τα ευρωπαϊκά κράτη φαίνεται, σύμφωνα με την έκθεση, να έχουν εστιάσει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τονίζεται ότι οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την προστασία των παράνομων μεταναστών και των αιτούντων ασύλου.