Δεν υποχωρούν οι ναυτεργάτες – Κήρυξαν νέα 48ωρη

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται οι Έλληνες ναυτικοί με την κυβέρνηση. Συνέχιση των κινητοποιήσεων των ναυτεργατών με νέα 48ωρη απεργία αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής
Ομοσπονδίας.

Επί τάπητος τέθηκαν δύο προτάσεις. Η πρόταση για προσωρινή ανακωχή, τουλάχιστον μιας ημέρας, ώστε να εκτονωθεί το κλίμα και να μπορέσουν οι αγρότες να διακινήσουν τα προϊόντα τους δεν υπερίσχυσε. Η απάφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων πάρθηκε με οριακή πλειοψηφία 8 ψήφων, έναντι 7 που ήταν υπέρ της προσωρινής διακοπής τους.

Ερώτημα πλέον είναι η στάση που θα κρατήσει πλέον η κυβέρνηση, μετά την απόφαση για νέα 48ωρη απεργία, με τη δαμόκλειο σπάθη της επίταξης να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των απεργών. Υπενθυμίζεται ότι το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας επεσήμανε με νόημα ότι "σε περίπτωση συνέχισης των κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις που αυτή κρίνει για το κοινό συμφέρον". Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες του news.gr από το Μαξίμου, η κυβέρνηση περιμένει να παίξει το "τελευταίο χαρτί" της ένωσης ακτοπλόων, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους αναμένεται να ανακοινώσουν την καταβολή των δεδουλευμένων των απεργών. Η εν λόγω κίνηση μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης σε συνδιασμό με την οριακή πλειοψηφία της ψηφοφορίας της ΠΝΟ, ώστε να πιέσει για αναστολή της νέας 48ωρης, γεγονός που ενδεχομένως να καθυστερήσει ττχόν λύση της επίταξης.

Απέρριψαν την πρόταση Μουσουρούλη

Το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου ήρθε σε συνεννόηση με τις τράπεζες που πιστώνουν τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για να καταβάλουν σε δύο δόσεις τα δεδουλευμένα των ναυτικών, που ανέρχονται σχεδόν στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Ενδειτικά είναι τα όσα είπε ο υπουργός Ναυτιλίας μιλώντας στο πρωινό του MEGA, στο οποίο επανέλαβε την πεποίθησή του ότι "δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Το πακέτο που προσφέρουμε είναι συνεκτικό και αναμένουμε να λυθεί η απεργία". Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μουσουρούλης υπογράμμισε ότι εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο, στέλνοντας ουσιαστικά το μήνυμα στους απεργούς, ότι δε μπορούν να συνεχίσουν άλλο την απεργία γιατί πλέον δεν υπάρχει κάποιο άλλο περιθώριο υποχώρησης από την πλευρά της κυβέρνησης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της Δευτέρας ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι το υπουργείο δεσμεύτηκε για πέντε κινήσεις που ικανοποιούν μέρος των αιτημάτων των ναυτικών. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα οφειλόμενα στους ναυτικούς στην ακτοπλοΐα θα καταβληθούν σε δύο δόσεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα, απευθείας από τις πιστώτριες των ακτοπλοϊκών εταιρειών τράπεζες.

Επίσης, όπως είπε,  ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας δέχθηκε να ξεκινήσει συζητήσεις με την ΠΝΟ για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, ενώ δεσμεύτηκε επίσης ότι δεν θα καταργηθεί το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, και θα εξασφαλιστεί και χρηματοδότηση για τη λειτουργία του Οίκου Ναύτου. Τέλος ανέφερε ότι το υπουργείο βρίσκεται κοντά στο να εξασφαλίσει κοινοτικό πρόγραμμα για την επιδότηση ναυτικής εργασίας ύψους 6 εκατ. ευρώ, σε βάθος τριετίας.

Οι συνδικαλιστές εμφανίστηκαν εξαρχής επιφυλακτικοί, αφού ο υπουργός δεν τους ξεκαθάρισε εάν θα πληρωθούν οι ναυτικοί που ταξιδεύουν ή και οι απολυμένοι.

Ο Σύνδεσμός Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, πάντως, μέσω του προέδρου του, Μιχάλη Σακέλλη, δεσμεύθηκε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η έλλειψη ρευστότητας, ωστόσο, δεν μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή ροή της μισθοδοσίας.

Οι κόκκινες γραμμές των ναυτεργατών

Τρία είναι τα σημεία που αποτελούν τις "κόκκινες γραμμές" των ναυτεργατών και στα οποία ο υπουργός και η κυβέρνηση δεν μπορούν να δώσουν λύση αφού υπάρχει δέσμευση από την τρόικα:

- να ισχύσουν οι ατομικές συμβάσεις για τα κατώτερα πληρώματα της ποντοπόρου ναυτιλίας

- μείωση των οργανικών συνθέσεων τους χειμερινούς μήνες στα πλοία της Αδριατικής και της ακτοπλοΐας

- κατάργηση της δεκάμηνης υποχρεωτικής δρομολόγησης των πλοίων

Σε αυτά τα σημεία δεν βρέθηκε σημείο επαφής, ενώ, αντίθετα, φως διαφάνηκε στο ζήτημα της εξόφλησης των δεδουλευμένων των ναυτεργατών.

Την ίδια ώρα, έντονες αντιδράσεις υπάρχουν από παραγωγούς και εμπόρους των τοπικών κοινωνιών στη νησιωτική χώρα, που βλέπουν τα προϊόντα τους να κινδυνεύουν να καταστραφούν και πιέζουν να δοθεί λύση άμεσα, αφού η ζημιά που θα υποστούν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.