“Οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να σβήσουν τα προβλήματα με το Photoshop”

Την ανησυχία και τον προβληματισμό της για τις καταγγελίες περί κρουσμάτων αστυνομικής βίας που ασκήθηκε στους συλληφθέντες για τη ληστεία στο Βελβεντό εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία, μέσω του αναπληρωτή διευθυντή του Προγράμματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της ανθρωπιστικής οργάνωσης, Μάρεκ Μαρτσίνσκι.

“Είμαστε βαθιά προβληματισμένοι για τις επαναλαμβανόμενες κατηγορίες βασανισμών και κακοποίησης από την ελληνική αστυνομία”, δήλωσε ο Μαρτσίνσκι, αναφερόμενος στις καταγγελίες συγγενών των κατηγορουμένων για βασανιστήρια που υπέστησαν.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία, τα βίντεο και οι αμοντάριστες φωτογραφίες που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ δείχνουν εκτεταμένα τραύματα, όμως η αστυνομία εξέδωσε φωτογραφίες που είχαν υποστεί αδέξια επεξεργασία, ώστε να σβηστούν μώλωπες και κοψίματα. Αναφέρεται μάλιστα ότι στην περίπτωση ενός εκ των συλληφθέντων το πρόσωπό του στη φωτογραφία που δόθηκε από την αστυνομία ήταν αφύσικα επίπεδο, καθώς αφαιρέθηκε ένας μώλωπας, ενώ μία άλλη φωτογραφία ήταν τόσο “φωτισμένη” τεχνητά, ώστε τα μαλλιά του κατηγορουμένου έμοιαζαν ξανθά, αν και είναι καστανά.

“Οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να κρύψουν τα προβλήματά τους με το Photoshop. Αυτή η κουλτούρα της ατιμωρησίας πρέπει να σταματήσει”, ξεκαθαρίζει ο Μαρτσίνσκι, και προσθέτει: “Πρέπει να υπάρξει μία αποτελεσματική, εις βάθος και ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για αστυνομική βία. Μία τέτοια έρευνα πρέπει να εντοπίσει τους υπευθύνους και να τους φέρει άμεσα ενώπιον της Δικαιοσύνης.