Χωρίς γιατρούς την Πέμπτη η χώρα

Χωρίς ιατρική περίθαλψη θα μείνουν οι ασθενείς την Πέμπτη, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) αλλά και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχουν προγραμματίσει 24ωρη απεργία. Τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία θα εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά.

Γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ διαμαρτύρονται και τη συνεχή υποβάθμιση του δημοσίου συστήματος, την υποχρηματοδότηση καθώς μεταξύ άλλων και για τη μη εξόφληση εφημεριών και υπερωριών.

Όμως η ταλαιπωρία των ασθενών δεν τελειώνει εδώ καθώς όλοι οι φορείς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (γιατροί, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα) σκοπεύουν να μπλοκάρουν την πίστωση στον ΕΟΠΥΥ από την 1η Φεβρουαρίου επειδή η κυβέρνηση προχωρά σε κούρεμα των παλαιών οφειλών τους.

Γεγονός που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ- περίπου 10 εκατομμύρια- θα αναγκαστούν να πληρώνουν από την τσέπη τους για γιατρούς και εξετάσεις και στη συνέχεια να διεκδικούν από τον ΕΟΠΥΥ τα χρήματά τους.

Σε προειδοποιητική επίσχεση παροχής υπηρεσιών τους, προχωρούν, στο μεταξύ και οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου και την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013.

Επίσχεση παροχής υπηρεσιών και για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς

Τη 48ωρη προειδοποιητική επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ, αποφάσισε το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, χωρίς να αποκλείει πιθανή επανέναρξη των κινητοποιήσεων στις 11 Φεβρουαρίου, σε περίπτωση που το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ "δεν τηρήσουν τις επανειλημμένες υποσχέσεις τους και δεν ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των κλινικών και εργαστηριακών ιατρών".

Οι γιατροί επισημαίνουν "ότι, μόνο για το 2012, ο ΕΟΠΥΥ χρωστά σε ιατρούς και εργαστήρια πάνω από 300 εκατ. ευρώ, καθώς δεν έχει αποζημιώσει τους ιατρούς για ιατρικές εξετάσεις, από τον Σεπτέμβριο και για ιατρικές πράξεις- παρακλινικές- εργαστηριακές εξετάσεις, από τον Ιούλιο του 2012. Επίσης, χρωστά στο ιατρικό σώμα και τα διαγνωστικά κέντρα το παρακρατηθέν 10%, από τις αρχές του 2012, καθώς επίσης και δεδουλευμένα χρήματα για ολόκληρο το 2011 και το ήμισυ του 2010. Σύνολο οφειλών, πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ".

Οι γιατροί τονίζουν ότι "η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας να «κουρέψει» τις παλαιές οφειλές των ιατρών κατά 20%, ενώ την ίδια στιγμή, «κουρεύει» μόνο 1% τη φαρμακοβιομηχανία, 3,5% τους φαρμακοποιούς και 8% τις κλινικές". Αυτό το ποσοστό "κουρέματος" δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τον κλάδο, τονίζουν, καθώς οδηγεί ιατρεία και εργαστήρια σε οριστική αναστολή δραστηριοτήτων.